Zilele trecute trebuia să pregătesc, pentru un eveniment în familie, un platou cu aperitive calde, așa că m-am gândit ca printre altele să fac și niște chifteluțe cu susan, așa cum găsim uneori la mesele festive din restaurante, dar care, din păcate sunt reci. Și ca să fie mai bune, am adăugat condimente naturale Delikat: ierburi de grădină, oregano (care-mi place foarte mult) și condimente pentru chiftele. Fără prea mare efort și destul de repede, am făcut aceste chifteluțe, care au ieșit exact așa cum mi-am dorit: calde, crocante și foarte gustoase.
Din ingredientele de mai jos am făcut 25 de chifteluțe, câte 4/porție.
Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se călește ușor în ulei de floarea soarelui, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să devină transparentă și dulce. După ce s-a călit, ceapa se pune într-o sită, ca să se scurgă de ulei.
Usturoiul se curăță, se spală și se pisează fin, sau se răzuiește pe răzătoarea mică.
Se amestecă foarte bine; carnea tocată, oul, ceapa călită și scursă de ulei, usturoiul pisat, pesmetul, făina, sarea, piperul și condimentele Delikat.
Se ia câte o linguriță din acest amestec, se formează o biluță care se trece prin susan, după care se lasă în așteptare, pe planșeta înfăinată, până ce se epuizează toată cantitatea de carne.
Se încinge uleiul într-o tigaie și se prăjesc chifteluțele, la foc mediu, pe toate fețele.
Când sunt prăjite frumos, chifteluțele se pun pe hârtie absorbantă ca să se elimine uleiul în exces.
Se servesc ca aperitive calde, pentru că sunt crocante și gustoase, dar sunt bune și reci.
1
Pentru aceste chifteluțe este bine să folosiți carne de porc sau de pui, care este mai moale și mai plăcută.
2
Nu puneți chifteluțele la prăjit, înainte ca uleiul să fie încins.
3
Ar fi bine să prăjiți chifteluțele în baie de ulei și atunci se vor rumeni frumos și uniform.
4
După prăjire, lăsați chifteluțele, câteva minute pe o hârtie absorbantă, ca să scăpați de uleiul în exces.