Chiftele de linte verde

de nilgun in Mancaruri de post, 21 Sep 2013 | 8990 vizualizari

 

- reteta de pe "imi place sa gatesc"
Lintea este un aliment bogat in antioxidanti, minerale si acid folic.Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogată atât în fibre solubile, cât mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.

Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.

Alături de minerale, lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente. Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.
Susa" Sanovita

 

INGREDIENTE

  • 500 gr.linte verde
  • 2 catei se usturoi
  • 2 linguri de sos de soia
  • 5 linguri pesmet
  • 1 lingura menta uscata
  • 1 lingura curry
  • 1
  • 1/2lingura sare
  • susan
  • ulei de masline
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftele de linte verde:

Lintea se lasa in apa aproximativ 2 ore, dupa care se pune la fiert. Dupa ce lintea e fiarta bine, o mutam intr-un vas in care sa putem lucra cu blenderul si fara apa in care a fiert.

Se pun cateii de usturoi tocati marunt.  Se adauga sarea, sosul de soia, pesmetul, menta si curry si se blenduieste bine. Lasam apoi la racit ca sa putem forma bilute. Formam bilute cu mana, un vas yena il stropim cu ulei, si punem in el mingiute de linte pe care le dam prin susan. Repetam operatiunea pana ce terminam pasta de linte. Stropim cu un pic de ulei de masline si deasupra piftelutelor si introducem in cuptorul incins pentru aproximativ 40 de minute.

Scoatem apoi din cuptor si lasam sa se raceasca. Sunt mai bune a doua zi dupa ce se racesc mai mult, ma ales daca gatiti la ore tarzii ca mine. 

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftele de linte verde" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chiftele de legume