Dupa placinte, checul reprezinta una din cele mai dese prajituri preparate acasa si asta deoarece este usor de pregatit, se face dintr-o mare diversitate de ingrediente si se poate pastra proaspat timp indelungat.
In vasul mixerului punem ouale cu zaharul si le batem pana se formeaza o crema. Incepem sa turnam treptat uleiul, esentele, laptele, apoi faina in ploaie amestecand usor, pentru a nu se pierde aerul din compozitie. Aluatul trebuie sa fie uniform, un pic mai dens decat smantana. La final adaugam si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, amestecand sa ajunga in toata compozitia.
Impartim compozitia in doua boluri. Intr-una din ele punem praful de roscove cernut si amestecam pana la omogenizare, in cealalta mai adaugam o lingura de faina.
In tava de 20 pe 30 cm (unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt in cazul meu) incepem sa punem aluaturile alternativ (eu am folosit 2 linguri de aceeasi marime). Aluaturile se toarna in mijlocul tavii, mereu in acelasi loc.
Coacem in cuptorul incalzit in prealabil 40-50 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Il putem servi simplu sau pudrat,dar intotdeuna racorit.
1
Ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
2
Aluatul depinde si de calitatea, umiditatea si densitatea fainii. Trebuie sa aveti o rezerva de macar 100 de grame +.
3
Faina trebuie intotdeauna cernuta (chiar si de 3-4 ori), afanata. Nu o folositi tasata.