Aveam de ceva timp această rețetă, găsită pe net, dar am amânat realizarea ei, pentru că aveam unele rețineri: nu știam cum va fi cu adăugarea smântânei în chec, mă gândeam că ananasul din compot lasă cam mult sirop...Dar astăzi am prins curaj și mi-am zis că aș putea ”reinterpreta” rețeta, mai ales că soțul apreciază foarte mult checurile...
Până la urmă, am folosit și smântâna, ca să favorizez dizolvarea zahărului...
În tot cazul, a ieșit un chec ușor umed (așa cum îmi place mie, nu înecăcios) foarte bun și foarte aromat, din amestecul gustului de ananas cu acela al nucii de cocos. Un deliciu...
Bucățile de ananas din conservă se pun la scurs într-o strecurătoare și apoi se taie în bucățele mici de 1/1 cm.
Se amestecă făina cu praful de copt.
Se mixează albușurile cu praful de sare, după care se adaugă zahărul vanilinat și apoi cel tos. Se adaugă între timp: gălbenușurile, smântâna și untul topit și răcit. Se mixează ingredientele pentru omogenizare.
Când zahărul s-a dizolvat, se încorporează fulgii de nucă de cocos și apoi făina amestecată cu praful de copt.
Se unge cu unt tava de copt și se pune cu lingura o treime din aluat (care este mai dens/tare). Se pun deasupra o jumătate din bucățelele de ananas, se acoperă cu o a doua treime de aluat, se adaugă restul de bucățele de ananas și deasupra se pune restul de aluat. Se netezește ușor și se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade.
După 40-45 de minute, când checul s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor, se pune pe un grătar, se unge cu glazura preparată dinainte la rece și se presară fulgi de nucă de cocos.
Se lasă checul să se răcească și abia apoi poate fi porționat și servit.
1
În rețeta preluată de mine, se recomandă mixarea zahărului cu fulgii de nucă de cocos. Eu le-am folosit fără mixare (de aceea am adăugat și smântână, ca să se dizolve zahărul).
2
În rețeta preluată de mine se recomandă folosirea iaurtului (chefirului) dar eu am preferat să folosesc smântână.
3
Lăsați ananasul să se scurgă bine, înainte de a-l tăia în bucățele mici.
4
În rețeta preluată de mine, ananasul se adaugă în aluat, la fel ca nuca de cocos și făina, dar eu am adăugat o cantitate puțin mai mare de fulgi de cocos, așa că aluatul a ieșit mai tare/dens și am preferat să pun în tavă straturi de aluat (cu lingura) alternate cu straturi de ananas, tăiat bucățele mici. Ceea ce mi s-a părut o idee mai bună: am văzut că în rețeta inițială, ananasul s-a lăsat la baza checului, fiind mai greu decât aluatul (care probabil era mai subțire). N-aș fi vrut să pățesc la fel...
5
Nu tăiați checul decât după ce s-a răcit.