Cascavalul este fabricat prin tehnologia oparirii casului maturat obtinut din diverse tipuri de lapte: de oaie, de vaca sau amestec. Oparirea casului in apa are loc la o temperatura ce variaza intre 72-80°C. Dupa procesul de sarare, acesta se lasa la maturat in anumite conditii.
1. Punem laptele la incalzit, cand ajunge la temperatura de 35-37°C oprim focul, adaugam cheagul amestecam si-l lasam sa actioneze.
2. Taiem coagulul pe verticala, cu un cutit, mai lasam 10 min sa se odihneasca.
3. Scoatem coagulul si il pune intr-o sedila la scurs 12-24 ore. In momentul acesta am obtinut casul de vaci, care se poate consuma asa. ;)
4. Punem apa la infierbantat (sa nu depaseasca 80°C, in caz ca a dat in fiert puneti apa rece), taiem casul in felii mici apoi il punem in apa fierbinte.
5. Imediat ce l-am pus in apa incepem sa-l invartim cu ajutorul a doua linguri de lemn, pana cand devine elastic (procedeul acesta poate dura 5-10 min) si il puteti intinde ca in imagini.
6. Il punem intr-o forma unsa cu putin ulei si il lasam 12-24 ore la temperatura camerei.
7. Il scoatem din forma, iar inainte de a-l infolia si baga la frigider il "imbracam" in sare. Sarea o puteti adauga si in timpul procesului de oparire, sau chiar inainte de a-l pune in forma.
Nota!
1. Conditiile de maturare a cascavalului sunt diferite in functie de tipul de cascaval. De regula, este pus in camere/beciuri fara umiditate si lasat sa se matureze cateva saptamani/luni.
2. Exista mai multe tipuri de cheag: sub forma de pudra, tablete sau lichid. In functie de produsul ales cititi instructiunile si adaptati la cantitatea de lapte.