Ieri am gătit o rețetă din amintiri, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de ceva timp...În urmă cu 20 de ani am mâncat în sudul Franței o salată de cartofi noi cu maioneză și foarte multă salată verde. Nu știu dacă era o rețetă a zonei, sau a familiei gazdă, dar atunci mi s-a părut foarte bună. Iată că abia acum m-am gândit să o fac, în funcție de ce aveam prin casă și bineînțeles că am modificat-o puțin, după gusturile mele: am adăugat mai multă maioneză și puțină ceapă roșie, mai puțin iute și mai gustoasă decât cea galbenă. Mi-a plăcut acest preparat pentru că a ieșit foarte bun: maioneza a dat un gust excelent cartofilor noi, iar salata verde a adus prospețime și răcoare. O mâncare foarte gustoasă și potrivită pentru o cină și nu numai...
Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata, se lasă puțin să se răcorească, se decojesc și apoi se taie cubulețe.
Cât timp fierb cartofii, se pregătesc celelalte ingrediente: se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, se face o maioneză bine legată din ingredientele de mai sus și se spală, se zvântă și se taie salata verde.
Se pun cartofii cubulețe pe platou, se condimentează cu: sare, piper și o jumătate din cantitatea de ceapă mărunțită, se adaugă maioneza și se amestecă ușor. Se adaugă apoi salata verde (pentru aspect, ca o coroniță, de jur împreujurul cartofilor). Deasupra se presară restul de ceapă roșie mărunțită și apoi salata se dă la frigider pentru 15-20 minute, înainte de servire (dar poate fi servită și imediat).
1
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
2
Puteți să renunțați la ceapă. Eu am folosit ceapă roșie pentru că este mai puțin iute și pentru că dă un gust bun preparatului.
3
În loc de lămâie, puteți suplimenta cantitatea de muștar, pentru ca maioneza să fie acrișoară.
4
Maioneza trebuie să fie legată, nu curgătoare.
5
Salata poate fi savurată imediat, dar este mai răcoroasă și mai bună dacă stă puțin la frigider, ca să se răcească.