Preparatele culinare cu mult lichid, cunoscute si sub numele de borsuri, supe, ciorbe, consommeuri, aspic, se folosesc din timpuri stravechi si si-au perpetuat existenta imbunatatindu-si treptat continutul si devenind tot mai necesare in alimentatie, datorita continutului lor in apa, saruri minerale, vitamine, proteine, lipide etc.
Aceste preparate culinare se digera usor, deschid apetitul, completeaza necesarul de lichid organismului si se pot prepara intr-o mare diversitate, folosind alimente din marea varietate a naturii: legume, fructe, cereale, carne.
Portionam carnea, o spalam si o punem la fiert in apa rece. Cand a facut spuma se curata bine cu lingura (spumiera) si se sterg si peretii vasului (oalei in care fierbe).
Lasam sa fiarba pe foc mic sau in oala sub presiune.
Cand carnea este pe jumatate fiarta adaugam legumele: ceapa curatata si intreaga (la finalul prepararii borsului se scoate si se aruca), iar celelalte in ordinea lor de fiert: morcov, patrunjelul radacina, pastarnacul, ardeiul, telina.
Legumele pot fi taiate cuburi (cam de aceeasi dimensiune, sa existe o simetrie in farfurie), betigase, date pe razatoare sau cum va place. Inainte de a le adauga in bors le putem cali intr-un pic de ulei pe toate (exclus ceapa). Se fierb pana cand toate devin moi. Carnea se scoate, se lasa un pic la racorit dupa care se alege de pe oase. Cand am terminat operatiunea introducem bucatile de carnita inapoi in supa fierbinte.
Intre timp, borsul se fierbe separat, la fel si taiteii, dupa instructiunile de pe ambalaj (al dente).
Supa se acreste dupa gust. Se lasa sa mai dea un clocot, se condimenteaza cu sare, piper, verdeata tocata fin.
Se serveste cald, cu paine, mamaliguta, ardei iuti, ceapa etc.
Pofta buna!