Făina o cernem împreună cu cacao şi praful de copt (foto 1). La ouă, separăm albuşurile de gălbenuşuri. Lămâia o dăm pe răzătoare şi stoarcem sucul. Pornim cuptorul la 180 de grade.
Gălbenuşurile, cu 4 linguri din zahăr, coaja de lămâie şi esenţa de portocală le punem într-un bol (foto 2), şi le mixăm până obţinem o cremă (foto 3).
Albuşurile le mixăm cu un praf de sare (foto 4) până când fac spumă (foto 5), după care adăugăm, pe rând, câte o lingră din restul de zahăr şi o lingură de suc de lămâie, până când se formează o bezea care stă băţ (foto :) ) în această bezea încorporăm alternativ câte puţin din crema de gălbenuşuri (foto 6) şi din amestecul uscat (făina, praful de copt şi cacao, foto 7), amestecând cu spatula uşor, prin răsturnare, pentru a nu ieşi aerul din bezea. Ne înarmăm cu multă răbdare şi amestecăm înceeet, să nu se sperie, că altminteri se lasă şi nu ne mai iese blatul cum trebuie. Continuăm astfel până când încorporăm toată crema de gălbenuşuri(foto 8) şi tot amestecul uscat (foto 9). Compoziţia noastră trebuie să fie aerată, spumoasă, („nice anf fluffy” cum ar zice englezu’) şi să curgă lent, ca o lavă.
Punem compoziţia în tava de copt unsă în prealabil cu unt şi tapetată la bază cu hârtie de copt (nu e nevoie să punem şi pe margini hrtie de copt, e suficient dacă le ungem cu unt) (foto 10). Eu am ales un vas rotund cu diametrul de 20 cm. Introducem la cuptorul încins în prealabil, cu focul moderat, timp de circa 40 minute. Este indicat să nu deschidem uşa cuptorului cât timp mijlocul aluatului e moale şi prezintă o adâncitură.
Verificăm cu scobitoarea dacă e copt (foto 11). Închidem flacăra cuptorului şi lăsăm blatul să se răcească în tavă, în cuptor, cu uşa întredeschisă. Apoi îl scoatem din tavă şi îl punem pe un grătar (foto 12). După ce s-a răcorit bine, îl putem tăia în felii orizontale (foto 13-15). Apoi îl asamblăm cu orice cremă ne pofteşte imima :)