Foarte bune si de efect aceste batoane cu gust de copilarie!
Cernem făina într-un vas și o lăsăm la temperatura camerei, cu o oră înainte de a ne apuca de lucru.
Facem o adâncitură la mijlocul ei, unde adăugăm drojdia amestecată cu zahărul.
După cum am mai spus, zahărul ajută drojdia să se activeze mai rapid.
Încălzim apa și turnăm puțină peste amestecul de drojdie și zahăr.
Le amestecăm ușor și le lăsăm 10 minute, până când maiaua, își dublează volumul.
Adăugăm apoi, treptat și restul de apă caldă, pe care am amestecat-o cu uleiul și începem să strângem la centru și făina de pe margini.
Frământăm un aluat ușor moale, dar nelipicios, pe care îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm aproximativ 25-30 de minute la loc cald, până își mărește consistent volumul.
Presărăm apoi sare fină peste el și îl frământăm din nou, pentru a se dizolva sarea și a se încorpora uniform în aluat.
Împărțim aluatul în 8 părți egale și formăm 8 sfere pe care le mai lăsăm la odihnit 5-6 minute, apoi le întindem cu ajutorul sucitorului, în foi subțiri și le rulăm, nu foarte strâns, le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, la intervale de aproximativ 2 cm.
Le acoperim cu ștergare de bucătărie și le lăsăm la loc cald până își măresc consistent volumul.
Amestecăm 100 ml apă rece cu o lingură de făină și, cu ajutorul unei pensule, ungem batoanele cu acest amestec, apoi presărăm mac peste ele.
Coacem batoanele pentru 20-25 minute, în cuptorul preîncălzit, la 160-175 de grade C.
Fierbem apa pentru sirop, o lăsăm 2-3 minute să se tempereze și diluăm mierea în ea.
Ungem cu acest sirop, batoanele fierbinți, după ce le scoatem din cuptor.
Sunt foarte gustoase și aceste batoane cu miere și mac, de post, la fel ca și celelalte, diferența între ele este la culoarea aluatului.
Cele cu lapte au aluatul mai alb, firesc și o idee mai pufos.
Iar la aluatul acestor batoane cu miere și mac, de post, a intrat ceva mai multă făină.
Să vă fie de folos!