Azi am plans vreo 3 ore si jumatate :D. Nu, nu m-a suparat nimeni, dar am stat in fum ca sa coc 33 kg de ardei capia .... cu atat mi-a venit ieri sotul de la piatza... :P. Si cum jarul era taman' bun pentru o friptura, iar ardeiul copt trebuia sa stea 20 - 30 minute la 'nadushit, am trantit repede pe gratar niste pastrama de oaie si o bucata de burta de porc, asa incat am avut un pranz la "botul calului" , alaturi de un "sec de Murfatlar" ;)
Dupa ce Costel mi-a facut surcele, le-am pus partial in cutia de gratar si le-am dat foc. Cand s-au aranjat in cutie, am pus gratarul deasupra si am inceput aventura: am copt la flacara ( nu la jar ) toti ardeii, luandu-i cand se coceau si punandu-i intr-o oala acoperita cu capac. Pastrarea in vas acoperit ajuta la curatarea rapida a ardeiului, coaja se va desprinde mult mai bine.
Dupa ce ardeiul a stat cca 20-30 minute acoperit, incepem curatarea cojii si inlaturarea cotorului, spaland mana, din cand in cand, intr-un vas cu apa. Nu spalam si ardeiul, ci doar mana cu care-l curatam.
Ardeiul curatat se pune in pungute ( cat dorim sa servim la o masa ) si se pastreaza la congelator chiar si doi ani ( eu mai am vreo 3 pungi de anul trecut, care s-au pastrat foarte bine ).
PS. La curatat m-a ajutat si Costel, care de la primul ardei si-a dat seama ca asta " nu-i o meserie pentru el :)):)) Eu curatam 3-4, el abia unul =)). Dupa prima oala ( ca am avut 3 ) a zis ca a ajutat suficient si a plecat :P =)) . Am terminat eu , ajutata mult de soacra-mea ;)
1
Ca si vinetele, ardeiul se coace foarte bine la flacara, nu la jar
2
Pentru a usura curatarea, pune-l intr-un vas cu capac imediat cand il iei de pe gratar