Arancini sunt niste bulgari de orez umpluti cu carne tocata gatita in sos de tomate, dati prin faina, ou si pesmet si apoi prajiti in baie de ulei.
Este prima data cand fac acest fel de mancare. De multa vreme era pe lista "de incercat neaparat" dar parca niciodata nu aveam timp suficient pentru ea. Ei bine, uite ca i-a venit randul si acum ma pot lauda ca am facut-o si pe asta.
Sunt migaloase si necesita timp. Ma asteptam sa ma uimeasca cu un gust nemaipomenit, dar marturisesc ca nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor mele. In afara de modul de prezentare, care este spectaculos, felul asta de mancare nu a reusit sa ma impresioneze. Nu-mi pare rau ca am incercat, nu ma intelegeti gresit, spun numai ca nu cred ca le voi mai face prea curand. Junioara si sotul meu au fost insa incantati si le-a placut foarte mult. Asta demonstraza inca o data cat de greu este sa-i multumesti pe toti.
Ingrediente pentru 18 arancini, mari cat o portocala mica:
Am facut un fel de supa de pui din grasimea desprinsa de pe niste pulpe de pui, un pic de sare si un pic de piper macinat, toate puse la fiert intr-o cratita in care am pus 6 cani apa. Cand apa a inceput sa fiarba, am micsorat focul si am adaugat orezul. L-am lasat sa fiarba pana cand a absorbit toata apa.
Intr-o alta cratita am calit in 4 linguri ulei ceapa taiata marunt si ardeiul gras taiat fasii subtirele. Cand ceapa a devenit sticloasa am adaugat carnea tocata. Am lasat compozitia sa fiarba pana cand carnea si-a schimbat culoarea si zeama lasata de carne a scazut la jumatate. Am adaugat pasta de tomate, sare si piper macinat si am mai lasat pe foc cateva minute. La sfarsit, dupa ce am oprit focul, am adaugat si patrunjelul tocat marunt.
Cele doua cratite le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am bagat la frigider peste noapte. A doua zi am trecut la modelat arancini. Mi-am udat mainile. Am pus intr-o palma o lingura de orez si am aplatizat-o. Peste orez am pus o lingura de carne, iar peste carne am pus inca o lingura de orez.
Cu atentie si grija am format un bulgare de orez, inchizand toata carnea in mijlocul bilei.
Bulgarii astfel formati i-am asezat pe o tava umezita cu apa.
Dupa ce am terminat de format toti bulgarii, tava am bagat-o la frigider pentru o ora. In trei castroane am pregatit faina, oua batute si pesmet.
Am pus un litru de ulei intr-o olicica si l-am pus la incins, la foc moderat. Fiecare bulgare de orez l-am trecut prin faina, ou batut si pesmet si l-am prajit in baia fierbinte de ulei.
Nu am pus mai mult de trei bulgari la prajit dintr-odata, pentru ca este nevoie de loc pentru a-i mai intoarce.
Cand au prins culoare frumoasa, aramie, i-am scos pe servetele absorbante din hartie. Nu "inghit" ulei, dar e bine sa se scurga si putinul ulei care ramane pe ele. Atentie! Nu au nevoie de mult timp sa se prajeasca, deci nu parasiti bucataria!
I-am servit imediat, alaturi de dulceata de ardei iute.
Si a doua zi au fost mancabili, prin urmare restul de arancini au mers la pachetel pentru scoala/serviciu. Sa ne fie de bine!