Mi-a venit ideea să fac aceste ouă umplute atunci când am văzut cât de bună a ieșit crema de brânză pentru rulouri. Am făcut o altă porție de cremă de brânză (dar fără ceapă!), am adăugat în ea jambon tăiat mărunt și am avut o umplutură foarte bună pentru niște ouă festive sățioase și foarte gustoase.
Se pun ouăle la fiert în apă rece cu sare. După timpul recomandat pentru fierberea ouălor tari, se iau de pe foc și se pun la răcit, după care se curăță de coji. Se taie ouăle fierte și o parte din gălbenușuri se vor folosi la umplutură, iar din celelalte se va face maioneza pentru decor.
Se taie foarte mărunt feliile de jambon, dar se păstrează capetele, pentru decor.
Se mixează foarte bine brânza grasă de vaci cu untul, smântâna, uleiul de floarea soarelui și gălbenușurile răzuite fin. Se adaugă, după gust: sarea, zahărul tos fin, mărarul tocat (opțional) și jambonul tăiat mărunt.
Dacă nu aveți pregătită maioneză pentru decor, o veți face repede din jumătate din gălbenușurile rămase, 1 gălbenuș crud, 1 linguriță de muștar clasic, 30-40 ml de ulei de floarea soarelui și zeamă de lămâie. Se mixează maioneza, până ce se întărește și este potrivită pentru decorat.
Se umplu jumătățile de albușuri cu umplutura, se pun pe un platou în care s-au aranjat frunze de salată verde și se decorează cu: maioneză, măsline tăiate, feliuțe de jambon și de roșii, sau după gust și în funcție de ce ingrediente mai aveți în frigider.
Se păstrează la frigider până la servire și apoi, până la epuizare.
1
Pentru o cremă bună de brânză, onctuoasă și fină, alegeți brânză grasă de vaci, care n-a fost scursă tare de zer. Brânza scursă tare va rămâne uscată, nisipoasă și înecăcioasă, oricâte ingrediente onctuoase îi veți adăuga.
2
Nu fierbeți prea mult ouăle, ca să nu se înverzească gălbenușurile.
3
Folosiți o jumătate din gălbenușuri la cremă, iar cealaltă jumătate, la maioneză.
4
Păstrați ouăle umplute la frigider, la rece, până la servire și apoi, până la epuizare.