Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre carnea de pui cu hormoni sau antibiotice.
Hormoni in carnea de pui?
Conform legislatiei in vigoare, in Uniunea Europeana producatorii nu pot folosi hormoni in hrana puilor pentru stimularea cresterii acestora.
De aceea, eticheta “fara hormoni” este doar o strategie de marketing si nu isi are rostul. (Poate ati vazut si pe ulei eticheta "fara colesterol").
Exista in literatura de specialitate studii la care injectarea de hormoni de crestere nu a dus la rezultatele asteptate. Ipotetic vorbind, cred ca ar fi foarte scump si foarte greu de realizat aceasta injectare, avand in vedere numarul mare de pui dintr-o ferma.
In schimb, organismul lor secreta in mod fiziologic hormoni de crestere (GH, IGF-1), hormoni tiroidieni, si de aici apare intrebarea daca aceste animale hranite excesiv, fara somn adecvat, nu ar putea sa aiba anumite modificari hormonale care sa poata sa devina toxice pentru noi, cei care le consumam? Nu am gasit cercetari care sa poata da un rspuns cert la aceasta intrebare.
Cat despre antibiotice, acestea se dau in ferma doar in scop medical, in anumite situatii, sub controlul medicilor veterinari. Ulterior trebuie asteptat un anumit interval pana la sacrificarea animalului, pentru eliminarea oricarei urme de antibiotic.
Fainurile de origine animala si aditivii alimentari au fost de asemenea interzisi prin lege in hrana pasarilor crescute in ferme.
Puii sunt hraniti in principal cu cereale (porumb, soia), cu adaus de vitamine si minerale. Cresterea este accentuata de materialul genetic (sunt selectate rase care cresc foarte repede) si de tipul de hrana pe care o primesc, foarte nutritiva.
Pericolul imediat al consumul de carne este posibila contaminare cu germeni, de tipul Salmonella, Campylobacter sau E Coli; sunt de retinut cateva reguli de igiena elementara, ca spalarea ustensilelor de bucatatrie si a mainilor dupa contactul cu carnea cruda, un loc special de pastrare in frigider, o corecta preparare termica.
De asemenea, este stiut ca in carnea procesata se adauga aditivi pentru aroma, aspect si conservare, unii dintre ei cu potential rol toxic:
- bromelin si ficin pentru textura (crenvusti)
- gelatina si amidon modificat genetic (agenti de ingrosare- in produse de carne presata)
- nitriti- dau gustul specific produselor de tip sunca, kaizer; prelungesc durata de valabilitate; pot avea efect anti- Clostridium Botulinum si anti- Listeria Monocytogenes
- BHT, BHA- antioxidanti cu rol de protectie a vitaminei A
- eritorbat de sodiu- pastreaza culoarea mezelurilor
Carnea de pui este considerata o sursa de proteine de calitate, recomandata in dieta de protectie cardio-vasculara, dar nu exageram mancand prea des si in cantitate prea mare?
Alimentatia noastra ar trebui sa se bazeze pe produse de natura vegetala: legume si leguminoase, cereale, fructe, la care sa adaugam surse sanatoase de proteine, si aici alaturi de carne, includem pestele, ouale, lactatele; iar daca avem posibilitatea, sa alegem alimente curate, crescute in mod natural, neprocesate!
Avem in jurul nostru informatie contradictorie, sa alegem surse de incredere si sa ne pastram echilibrul, ata in viata de zi cu zi, cat si in alegerile din farfurie!
Surse (+informatii suplimentare):
Poultry Meat Processing and Quality
en.wikipedia.org
Sursa foto: healthyhabitshub.com