Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre zahar.
Zaharul are o istorie foarte interesanta, pornind de la numele lui din limba araba, care pare sa insemne aliment, placere (‘sukkar’), la utilizarea lui initiala in scop terapeutic.
Apoi cultivarea trestiei de zahar cu sclavi, considerat un lux pana in secolul al XVIII-lea, ajungand in zilele noastre ca aliment ieftin, care ne atrage la toate varstele si pare sa ne imbolnaveasca in egala masura…
Glucidele reprezinta cea mai importanta sursa de energie din dieta. Acestea pot fi aduse de cereale integrale, cartofi, leguminoase, fructe si legume. Cu cat vom face mai mult sport, cu atat vom avea mai multa nevoie de ele.
In cursul serii, cand organismul se pregateste de culcare si arderile scad, si aportul de glucide va fi redus.
Zaharul este din punct de vedere chimic un dizaharid, sucroza, care prin hidrolizare elibereaza doua monozaharide: glucoza si fructoza. Se extrage din plante, in special din sfecla de zahar sau din trestia de zahar.
Asa cum noi iubim dulciurile, se pare ca acestea sunt apreciate si de catre anumite bacterii din cavitatea bucala. Pentru protectia danturii impotriva cariilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea consumului de zaharuri sub 5% din caloriile dietei zilnice.
Dupa masa, glucoza din alimente ajunge in sange, unde se trasmite semnal la pancreas pentru secretia de insulina. O secretie exagerata de insulina poate determina scaderea glucozei in sange cu senzatie de slabiciune, foame, ceea ce va conduce la un nou aport alimentar.
Se considera ca zaharurile si fainoaele rafinate sunt principalele vinovate pentru cresterea in greutate. In timp se poate produce un exces de insulina de proasta calitate, fenomen cunoscut in medicina ca insulinorezistenta, legata de obezitate, patologie cardio-vasculara sau chiar anumite tipuri de cancere.
Mergand mai departe, sunt cercetari care arata o posibila legatura cu dementa sau chiar cu degenerescenta maculara.
Zaharul poate reprezenta o placere, consumat sub forma unor produse de calitate, ca un rasfat. De aceea, daca il folosim la diverse prajituri, putem reduce din cantitatea recomandata in reteta initiala.
De asemenea, citind cu atentie etichetele vom constata ca iaurtul cu fructe este de fapt un iaurt cu zahar si arome de fruct, ketchup-ul sau pudra de cacao pentru copii au mai mult zahar decat rosii sau cacao. Preparand aceste produse in casa, vor fi mai sanatoase si mai gustoase.
Surse de documentare: en.wikipedia.org, apps.who.int