Intre 9 si 11 aprilie, la Targu Mures, a avut loc expozitia GastroPan 2016, in cadrul careia a fost acordat si trofeul Tortul Anului.
Acesta a fost castigat de Ada Elena Cazacu din Barlad, cu tortul Julf Cake realizat dupa o reteta reinventata.
Reteta este inspirata din traditia de Craciun a femeilor de la tara care umplu cu julfa (crema din seminte de canepa) "Pelincele Domnului".
Blatul tortului este din bezea si faina din samburi de struguri rosii si este foarte sanatos, fara faina, fara gluten, cu vitamine si antioxidanti.
Crema este un mousse din julfa, o crema aerata din seminte de canepa fierte in sirop cu zahar brun, cu galbenusuri, sirop, gelatina, frisca naturala, precum si un mousse din fructe proaspete si coapte de soc.
Castigatoarea a declarat pentru Agerpres:
"M-am gandit ce inseamna traditie in primul rand si am mers inapoi in timp si m-am gandit la bunica mea. In vacante mergeam la bunica mea, mergeam dupa ea si vedeam tot ce se intampla. M-am gandit ca este amintirea cea mai profunda a copilariei mele petrecute acolo si mi-am adus aminte de seara de Craciun si Pelincile Domnului, acele turte care se fac pentru Craciun. La tara nu se foloseste nuca, ci se foloseste julfa, o spuma din seminte de canepa. Canepa se bate in piua, apoi se fierbe intr-un sirop de zahar, spuma care rezulta este acea crema. Am modernizat ideea si m-am gandit sa pornesc de la o traditie. Am facut aceasta crema de julfa si dupa aceea din aproape in aproape un must din fructe de soc."
Gustul cremei se aseamana cu cel de nuca si a fost completat de gustul acrisor al mustului de fructe de soc.
"Gandindu-ma la blat, nu numai ca este in trend, dar toata lumea vrea sa manance sanatos, deci fara faina si fara gluten. (...) Aceasta faina are niste beneficii uriase, pentru ca are multe vitamine si Omega 3, este un antioxidant puternic. Prin urmare am facut un tort cat se poate de simplu, elegant prin simplitate, fara decorațiuni, doar niste crengute de soc."
Elena Cazacu a castigat si anul trecut acelasi trofeu, cu un Tort Rustic realizat tot dupa o reteta proprie, unicat. Atunci, blatul a fost facut din bezea cu nuca si cu mac, iar cremele erau facute din rosii si din grau.
Sursa foto: gastropan.ro
Sursa articol: agerpres.ro