România are tradiție îndelungată în consumul de infuzii de plante medicinale, acestea fiind folosite mai ales în scop terapeutic. Câți dintre noi nu am fost tratați cu infuzii de mușețel, mentă sau urzică pentru diverse afecțiuni?
Primele atestări istorice ale folosirii plantelor în acest mod provin din Evul Mediu când călugării studiau efectele plantelor mediciale asupra organismului. Aceștia cultivau plantele și făceau experimente, însă procesul era destul de ermetizat.
Astăzi, într-o eră care încă mai caută elixirul vieții veșnice, plantele mediciale redevin foarte populare, iar tinerii le descoperă cu plăcere.
Acest fapt nu este o surpriză din moment ce infuziile de plante medicinale au un gust bun, un conținut scăzut de calorii și reprezintă o alternativă sănătoasă la băuturile cu un conținut ridicat de zaharuri cu care este inundată piața modernă.
Cele mai multe dintre plantele folosite pentru infuziile de acest tip sunt crescute controlat, printr-un proces atent monitorizat. Însă nu toate plantele pot fi crescute în ferme, iar pentru cele care cresc în sălbăticie se oferă atenție sporită atât pentru identificarea corectă a plantei, precum și recoltarea sustenabilă a acesteia, în armonie cu legile internaționale, bunul simț și natura.
Pentru îmbunătățirea valorii nutriționale, dar și a gustului au fost create amestecurile de plante medicinale care îmbină cu succes menta cu lavanda sau cardamomul pentru o experință cât mai diversificată.
În general, pentru plantele medicinale nu este recomandat decoctul pentru că substanțele active sunt ușor dizolvabile, iar conținutul de celuloză este scăzut.
Tocmai de aceea, plantele medicinale se infuzează la 100 de grade pentru cel mult 10 minute în vase din ceramică.
Vă mulțumesc pentru atenția și minutele acordate și vă răsplătesc cu o infuzie de lavandă pentru un somn liniștit!