Tipsuri pentru pregatirea supelor si a ciorbelor

Postat de Sidy in Tipsuri pe 15 Ian 2011, 08:46

Supele si ciorbele, prin faptul ca se servesc de obicei calde, au un rol calmant asupra nervilor stomacului, inlocuiesc pierderile de lichid din organism si prin continutul lor bogat sunt foarte hranitoare si stimuleaza sucul gastric , ajutand digestia.


Secretul supelor bune consta de fapt in ingredientele folosite.O supa buna poate fi preparata si pusa intr-un bol, in cateva minute.E la fel de gustoasa ca aceea pentru care munciti trei ore sa o preparati.. Pur si simplu calesti cateva legume parfumate, adaugi condimente aromate , supa de carne si …gata.


Supa se poate face dintr-o combinatie aproape infinita de ingrediente, de la modestul dar gustosul cartof ,pina la cel mai exotic aliment.


Este de retinut, in acest sens, ca intotdeauna carnea se pune la fiert in apa rece , atunci cand vrem sa obtinem o supa substantiala si gustoasa si in apa clocotita cand dorim un rasol in care sa se pastreze majoritatea substantelor nutritive.


Smantana sau galbenusul cu smantana care se folosesc pentru “dresul” ciorbelor sau supelor , trebuie batute bine inainte , cu 1-2 linguri apa rece. Se trage putin vasul de pe foc , se adauga componentele pentru “dres “ , dupa care se mai continua fierberea cateva minute..Ciorba este un preparat care reprezinta in unele regiuni elementul esential al meniului pentru masa de pranz. Nici la noi acasa aceasta nu lipseste in nici o zi.

In traditia culinara romaneasca , aceasta se obtine prin acrirea supei cu bors, zeama de varza murata, zeama de lamaie , otet, etc…Aceasta substanta acra se va pune numai dupa ce s-a fiert bine zarzavatul, pentru ca acesta sa nu se intareasca.
Daca nu aveti galbenus de ou , pentru a “drege” supa, puteti folosi un cartof crud ras , pe care il adaugati la supa cand aceasta este aproape gata.

Frunzela pentru aroma se adauga numai dupa ce supa sau ciorba s-a luat jos de pe foc.

In cazul in care supa s-a sarat prea tare , se adauga in ea un cartof sau alta radacinoasa  care va contracara acest gust si se lasa sa fiarba.

Borsul care se adauga, se fierbe in prealabil, separat.

Nu uitati, supa, ciorba sau borsul este un fel de mancare care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa fiecaruia , zilnic...

Comentarii (9)

18.01.2011, 19:23

Felicitari draga Sidy

LUK

LUK
19.01.2011, 14:35

cu siguranta sunt sfaturi utile

16.09.2011, 22:53

si care ar fii condimentele esentiale in o ciorba sau supa in afara de sare ?

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]