Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de telina si despre efectele asupra sanatatii.
Cu un continut caloric redus (aproximativ 42kcal la 100g), bogata in vitamine (K, A, C, grup B), minerale (calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fosfor, cupru) sau fibre (solubile, cat si insolubile), telina este una din legumele preferate ale sezonului rece.
In mod traditional consumam radacina, cruda in salate (cand beneficiem de bogatia de minerale si vitamine), dar si gatita - in supe, garnituri la friptura (prin preparare termica, devine mai usor de digerat).
De asemenea, e important sa folosim si frunzele cu gust usor amarui, aromate prin uleiurile eterice pe care le contin, deoarece frunzele si petiolii sunt mai bogati in vitamine decat radacina.
Putem opta pentru a incepe ziua cu suc de telina, cu efect tonifiant, mineralizant (aduce sodiu, magneziu, fier), preparat in combinatie cu alte legume: morcov, varza, patrunjel.
La supermarket sau restaurant gasim si telina apio, tulpina de telina, frumos colorata, aromata, bogata in fibre si fitonutrienti.
Medicina alternativa recomanda cure cu seminte de telina pentru efectul de scadere a valorilor tensiunii arteriale si echilibrare hormonala.
Cel mai cunoscut fitonutrient din telina este apigenina, flavona intalnita, de asemenea, in patrunjel si musetel, cu efect anti-inflamator, neuroprotector si posibil rol antitumoral (studii pe cancerul de san sau leucemii); pe de alta parte, e posibil ca apigenina sa dea rezistenta la actiunea unor citostatice.
Studiul EPIC (studiu important al legaturii cancer-stil de viata) subliniaza ca alimentatia bogata in legume radacinoase poate reduce riscul de cancer renal.
Ca o atentionare, consumul de telina poate da reactii alergice, chiar serioase, la persoanele cu alergie la polen (reactivitate incrucisata cu polen de mesteacan sau pelin); pentru aceste persoane este foarte importanta evitarea consumului de telina si citirea etichetelor produselor.
Sursa foto: djfoodie.com, jessicaburns.com