Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre carbohidrati.
Este o alga albastru-verzuie, care creste in mod natural in ape alcaline, cu valoare nutritionala crescuta:
- bogata in proteine (substanta uscata contine aproximativ 60% proteine complete, cu toti aminoacizii esentiali, dar continut redus de metionina, cisteina si lizina);
- acizi grasi: gama-linolenic, alfa-linolenic, linoleic, stearidonic, eicosapentaenoic, docosahexaenoic, arahidonic;
- vitamine din grupul B (tiamina, riboflavina ), vitamina E; nu contine vitamina B12, ci o pseudoB12, inactiva la om;
- minerale (fier, magneziu, zinc, cupru, seleniu);
- carotenoizi si antioxidanti, de exemplu beta-caroten, zeaxantina (cu rol in sanatatea ochilor);
Studii pe animale de laborator sugereaza ca spirulina poate avea efect imunomodulator, stimuland producerea de anticorpi; efect antiviral, hepatoprotector, anticancer (efect de reducere a leziunilor precanceroase de tip leukoplazie la cei care mesteca tutun).
Alte studii o indica pentru protectia impotriva alergiilor, prin stoparea eliberarii de histamina.
Poate avea rol de prebiotic, stimuland cresterea tulpinilor de Lactobacilus Acidophilus sau a altor tulpini probiotice.
Chiar rol protector cardio-vascular, prin mecanism hipolipemiant si anitoxidant.
Aceste efecte ar trebui demonstrate prin studii umane, de mai mare amploare.
Chair daca suplimentele de spirulina par a fi sigure, chiar si in doze mari, este important sa le consumam la recomandarea unui medic naturopat cu experinta.
Pacientii cu boli autoimune este important sa le evite (datorita efectului posibil imunostimulator). Spirulina contine fenilalanina, aminoacid care trebuie evitat in cazurile cu fenilcetonurie, o afectiune genetica rara. Pe de alta parte, este posibil ca spirulina sa interfereze cu anumite medicamente noi de tipul imunosupresoarelor.
SURSE documentare: en.wikipedia.org, umm.edu