Cunoscut si sub numele de iarba vrabiei, sparanghelul este o leguma care a fost crescuta de mult timp in Egiptul antic si pe perioada Imperiului Roman. Datorita faptului ca este rara si pretentioasa, planta este considerata o delicatesa. Va prezentam benefiicile pentru sanatate ale acesteia si reteta de pizza vegetariana cu sparanghel.
Sparanghelul este o planta care creste spontan in fanete, fiind cultivat in diferite soiuri. In pamant are un rizom puternic. Frunzele au o forma liniara, iar fructele sunt ramificatiile liniare ale tulpinilor. Florile sunt mici, de culoare alb-verzuie, iar fructele sunt de culoare rosie.
Legumele contin fosfati si vitamina B care ofera o remineralizare si o stimulare a organismului. De asemenea, aceasta are elemente nutritive rare precum cupru, fier, zinc, mangan, crom, calciu, sodiu, potasiu. Toate acestea au un efect depurativ si proprietati laxative, fapt care ajuta la curatarea ficatului si rinichilor.
Folatii continuti de sparanghel sunt importanti pentru sanatatea sistemul cardiovascular. Folatii si vitaminele B6 si B12 sunt necesari pentru transformarea homocisteinei in cisteina. Cand nivelul de cisteina este scazut, nivelul de homocisteina din sange creste, iar aceasta situatie are drept rezultat cresterea riscului de boli ale inimii. Homocisteina contribuie la aparitia aterosclerozei, afectand peretii vaselor de sange si intervenind in formarea colagenului care este principala proteina din tesutul conjunctiv.
Cresterea nivelului de homocisteina se gaseste la circa 20-40% dintre pacientii cu afectiuni ale inimii si se estimeaza ca un consum de 400 mcg de folati zilnic ar putea reduce numarul de atacuri de inima. O singura portie de sparanghel asigura aproximativ 66% din doza zilnica recomandata de folati.
Sparanghelul este si o sursa foarte buna de potasiu si nu contine o cantitate mare de sodiu (o ceasca=19.8 mg). Continutul de minerale, combinat cu amino acidul asparagim, ofera sparanghelului si proprietati diuretice.
In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau imflamatii, precum sunt artrita si reumatismul.
Sparanghelul contine un tip special de carbohidrat care se numeste inulina. Noi nu digeram aceasta substanta, dar bacteriile "bune" din intestinul gros (Bifidobacteria si Lactobacilli) o digera. Cand dieta noastra contine o cantitate mare de inulina, activitatea si dezvoltarea acestor bacterii "bune" creste. Cand numarul acestor bacterii "bune" este mare, este dificil pentru bacteriile "rele" sa se stabileasca in tractul intestinal.
Femeile care iau in calcul o viitoare sarcina sau sunt deja insarcinate, ar trebui sa includa sparanghelul in dieta lor alimentara. O portie de sparanghel contine aproximativ 263 mcg folati, vitamina B, esentiala pentru diviziunea celulara normala. Fara folati, celulele sistemului nervos al fatului nu se devizeaza normal.
Un meniu vegetarian este o cale eficienta si placuta spre o sanatate buna. Acest stil de meniu este bazat pe o varietate mare de mancaruri satioase, sanatoase si, totodata, delicioase. Vegetarienii evita carnea si produsele derivate. Cei care includ lactatele si ouale in dieta se numesc lacto-ovo vegetarieni, iar cei care nu consuma nici aceste produse, vegani. Desi exista avantaje in optiunea pentru o dieta lacto-ovo vegetariana, o dieta exclusiv vegetariana sau vegana reduce drastic riscul multor afectiuni.
Exista foarte multe motive pentru care multi consumatori prefera pizza altor tipuri de mancare disponibile pe piata. Cele mai importante motive includ natura versatila a pizzei, accesul usor la aceasta si faptul ca este o mancare sanatoasa cand este gatita ca la carte. O pizza ti-o poti comanda online, livrarea de mancare la domiciliu fiind extrem de utilizata in prezent, din cauza faptului ca avem din ce in ce mai putin timp liber sa ne ocupam cum se cuvine de pregatirea meselor.
Pe de alta parte, pizza iti ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome. De pilda, daca esti iubitor de branza, poti alege pizza cu branzeturi, daca esti vegetarian, exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, exista o gramada de combinatii de arome si condimente care sa transforme pizza in cea mai delicioasa mancare pe care ai gustat-o.
Pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.
Iata o reteta de pizza vegetariana cu maghiran si banza de capra.
Ingrediente necesare:
- 1 1/2 legaturi sparanghel
- 1 lingura ulei de masline
- un blat de pizza de 30 cm
- 3 linguri branza de capra
- 140 gr rosii la conserva
Modul de preparare:
Sparanghelul se unge cu ulei si se pune pe gratar pentru 3 minute, pana cand este facut. Trebuie intors pe ambele parti. Apoi se pune deoparte pentru a se raci, dupa care se taie pe diagonala.
Blatul de pizza se pune in cuptor pentru 5 minute la 200 grade Celsius. Apoi, se adauga branza, pune sparanghelul si feliile de rosii. Pizza se lasa in cuptor pentru inca vreo 5 minute, pana cand ingredientele sunt patrunse bine.
Pizza cu sparanghel si branza de capra se serveste imediat.