Iata beneficiile pentru sanatate ale consumului de soia alaturi de o reteta gustoasa de pizza cu soia.
Soia este originara in China si Japonia fiind, alaturi de orez, una dintre cele mai hranitoare plante cunoscute de catre aceste popoare.
Soia apartine familiei leguminoaselor, fiind o erbacee anual. Planta are frunzele paripenat-compuse, moi, iar florile sunt mici si au culoare alba sau violeta. Fructul este o pastaie care contine boabe., iar aceste boabe detin numeroase proprietati medicinale.
Pentru terapii naturiste se prepara laptele de soia, faina de soia si germenii de soia.
Substante active importante continute in soia:
- in boabe: protide (34 – 39%), aminoacizi esentiali, lipide (12 – 25%), saruri mineriale – calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, natriu, vitaminele A, B1, B2, C, D, si E, enzime, lecitina, rezine;
- in ulei: acizi grasi nesaturati, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, acizi grasi saturati;
- anumite substante asemanatoare structural hormonilor feminini, numite izoflavone.
Compusii continuti de soia demonstreaza ca aceasta este o minune a naturii, procentul de proteine din soia fiind, de exemplu, cu mult mai mare decat in cazul carnii (soia – maximum 39%; carnea – maximum 20%).
Intrebuintarile plantei:
Precum alte alimente cu o compozitie deosebita, soia sau preparatele din soia nu actioneaza ca un medicament in adevaratul sens al cuvantului. Pe de alta parte, efectele pot fi asemanatoare cu acelea ale medicamentelor atunci cand se stabileste si se respecta un program alimentar riguros.
Soia are un rol profilactic extrem de important intr-o multimer de afectiuni sau grupe de afectiuni, cu precadere in afectiunile cardiovasculare.
Soia actioneaza ca un mineralizant foarte important, impiedicand intr-o anumita masura, procesele de imbatranire. In acelasi timp, combate scleroza si colesterolul, asigurand o functionare normala a sistemelor esentiale ale organismului.
Celor suferinzi cu ficatul sau care au afectiuni vasculare li se recomanda sa consume in mod permanent produse pe baza de soia. Soia este, de asemenea, anti-cancerigena.
Pizza poate fi considerata regina dietei mediteraneene, fara vreo indoiala, fiind cel mai renumit fel de mancare din lume. Dieta mediteraneana are la baza consumul de ulei de masline, fructe de mare, peste, cereale integrale, branza si iaurt, fructe si legume proaspete, miere de albine si vin rosu. Cei care comsuma alimente bazate pe dieta mediteraneana prezinta un risc minor de hipertensiune, ulcer, cancer, afectiuni genetice sau chiar imbatranire prematura, iar acesta este un fapt dovedit de specialisti.
Pizza a devenit un produs principal al afacerilor cu mancare la domiciliu sau al unor restaurante, fiind o optiune gustoasa si accesibila oricui, in acelasi timp. Astfel, afacerile culinare cu pizza beneficiaza de un succes enorm, mai ales daca sunt insotite si de posibilitatea comenzilor pentru pizza online. Putini stiu insa, ca pizza este, de asemenea, o mancare extrem de sanatoasa.
Iata o reteta gustoasa de pizza cu soia, o reteta excelenta pentru vegetarieni, dar si pentru cei ce prefera mancarea sanatoasa.
Ingrediente:
- 15 g drojdie
- sare
- 2-3 linguri ulei
- 150 g faina integrala
- 200 g faina alba
- 30 g soia cuburi
- 1 ceapa mica
- 1 ardei rosu
- 1 ardei galben
- 10-12 masline
- 50 g porumb dulce
- 50 g ciuperci fierte
- 2 linguir pasta de tomate
- 200 ml suc de rosii
- ½ lingurita rozmarin
- 1 lingurita miere
Mod de preparare:
Pregatim aluatul: drojdia o amestecam cu putina apa calda si cu sare. Lasam la loc cald cam 15 minute, dupa care adaugam faina, uleiul si treptat apa calduta.
Amestecam usor pana se obtine un aluat elastic. Lasam sa se dospeasca la loc cald.
Intre timp, pregatim ingredientele pentru pizza. Cuburile de soia le fierbem in apa cu 2-3 foi de dafin, iar dupa ce s-au fiert, le taiem feliute subtiri.
Legumele si maslinele se taie, de asemenea, feliute subtiri. Separat, amestecam pasta de tomate cu mierea, sucul de rosii si rozmarinul.
Din aluatul care a crescut intindem o foaie care se pune intr-o tava in care am presarat faina. O dam la cuptor doar 5 min, dupa care o scoatem din cuptor si o ungem uniform cu amestecul de tomate.
Deasupra presaram cuburile de soia, legumele si maslinele taiate feliute, ciupercile si bobitele de porumb. Tava o dam la cuptor si o lasam la foc mijlociu cca 30 min, rumenindu-se frumos.