Semintele chia (Salvia Hispanica) sunt nemaipomenite pentru persoanele care doresc sa slabeasca sau care nu reusesc sa se abtina de la consumul unor alimente mai putin sanatoase, precum chipsurile sau gustarile dulci.
Chiar daca nu sunt promovate intens, semintele chia sunt o alternativa sanatoasa la alte produse pe care le ai in frigider.
Descopera beneficiile semintelor chia si invata sa slabesti sanatos.
Pretioasele seminte chia dateaza inca de pe vremea aztecilor, insa cultivarea lor a fost intrerupta secole intregi. In prezent, cea mai buna recolta de seminte chia se obtine in sudul Mexicului. Chia este o planta din familia laminacee, alaturi de busuioc, menta, rozmarin, cimbru, maghiran si oregano.
Semintele chia te ajuta sa slabesti
Semintele chia se gasesc in comert in pungi de 250 de grame. Incluse in alimentatia ta zilnica, aceste seminte te ajuta sa slabesti sanatos, deoarece sunt foarte satioase. In principiu, chia nu are niciun gust, insa aromele le poti obtine din alimentele cu care amesteci semintele.
Semintele chia au de 30 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli, de 8 ori mai mult omega 3 decat somonul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul si cu 25% mai multe fibre decat inul.
Semintele chia reduc senzatia de foame
Semintele chia absorb foarte multa apa si se maresc in stomac, ceea ce face sa te simti satula pentru o perioada mai lunga de timp.
Semintele chia se digera usor
Spre deosebire de semintele de in, care trebuie sparte inainte de a fi consumate, semintele chia nu au nevoie de acest proces si se digera usor, dar lent.
Semintele chia pot fi amestecate cu aproape orice aliment
Atunci cand vine vorba de combinarea semintelor chia cu alte alimente, totul depinde de imaginatia ta. Le poti manca simple, direct din punga, ori in combinatie cu un suc natural de fructe, in salate, cu cereale sau cu iaurt. Semintele chia pot fi folosite si in prepararea biscuitilor de casa, a brioselor sau a checurilor.
Semintele chia sunt foarte hranitoare
Doua lingurite de seminte chia incluse in dieta ta zinica vor furniza organismului aproximativ 7 grame de fibre, 4 grame de proteine, 205 miligrame de calciu, 5 grame de omega 3, plus alte vitamine, minerale si antioxidanti.
Semintele chia au un indice glicemic mic si sunt recomandate chiar si in dietele persoanelor care sufera de diabet. Datorita continutului bogat de omega 3, chia ajuta la scaderea nivelului de colesterol, iar antioxidantii intaresc sistemul imunitar si grabesc regenerarea celulelor.
Mod de administrare seminte chia
Semintele chia se consuma in cantitati mici, 1-2 linguri pe zi, in diverse combinatii. In contact cu apa sau cu un alt lichid, aceste seminte isi maresc volumul de cateva ori, deci 2 lingurite sunt suficiente. Semintele chia se consuma de 3-4 ori pe saptamana, spun expertii.
Contraindicatii seminte chia
Semintele chia pot face minuni in cura ta de slabire, insa nu sunt recomandate pentru persoanele care au o tensiune arteriala mica, deoarece pot agrava afectiunea. Semintele incetinesc absorbtia de carbohidrati si ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.
Daca suferi de o astfel de afectiune sau stii ca ai alergii la anumite substante, consulta un medic inainte de a incepe sa consumi seminte chia.
surse:ele.ro si ziare.com