Nu numai ca muraturile sunt delicioase, dar se pare ca ne ajuta si la mentinerea sanatatii creierului.
Cu alte cuvinte, oamenii care mananca muraturi au sanse mai mari sa-si pastreze sanatatea mintala.
Prin fermentare, muraturile se transforma in alimente care conrin probiotice: bacterii bune care ajuta la mentinerea tranzitului intestinal. Insa, se pare ca acestea contribuie, spun psihologii de la Universitatea din Maryland, Statele Unite, si la ameliorarea simptomelor de anxietate.
Totodata, muraturile nu numai ca intaresc sistemul imunitar, dar ajuta si la reducerea nivelului de stres.
Concluziile acestui studiu se bazeaza pe raspunsurile a 710 persoane, care au completat un chestionar ce cuprindea intrebări legate de consumul, pe o perioada de 30 de zile, a diverse alimente si bauturi fermentate, printre care castraveti murati, varza si alte legume murate, vin, bere, cidru, iaurt, kefir, branzeturi etc.
In cazul subiectilor care prezentau o stare anxioasa, s-a observat o reducere a anxietatii la finalul cercetarii, ca urmare a consumului de muraturi si alte alimente fermentate.
In acelasi timp, participantii au devenit mai optimisti si mai relaxati.
Oamenii de stiinta nu au reusit sa-si explice inca fenomenul, dar este foarte posibil ca microorganismele si bacteriile care traiesc in mod natural in intestine sa abia o legatura.
"Cercetarile pe soareci ne-au aratat ca probioticele din alimente contribuie la mentinerea starii psihice: animalele au prezentat o tendinta de ameliorare a depresiei si anxietatii. E ca si cum le-am fi dat antidepresive", a declarat Matthew Hilimire, psiholog si coautor al studiului.
O explicatie ar fi ca aceste bacterii pot creste nivelul unei substante din creier numita GABA, care are rolul de a controla reactiile anxioase.
Este, intr-adevar, o descoperire fascinanta, pentru ca pana acum nu se credea ca ar exista vreo legatura intre microorganismele din intestine si felul in care ne functioneaza creierul.