Inainte de toate, trebuie sa masuram gradina si sa ne facem o schema cum ar trebui sa aranjam totul, pentru a sti ce si cat sa cumparam : cate randuri trebuie sa udam, lungimea lor, lungimea coloanei principale si eventual ramificatiile, daca locul nu permite o coloana dreapta ( in cazul asta vom avea nevoie de coturi sau ramificatii in T )
Daca stim toate astea, putem purcede la cumparaturi:
- teava din PVC ( eu am luat de 1 tol )
- capace pentru teava ( daca vom avea coloana dreapta, ne trebuie un sg. capac, pentru ca la celalalt capat al tevii vom atasa o mufa cu reductie , de care fixam furtunul ce merge la sursa de apa. Daca avem o coloana mai mare, putem pune capace in ambele capete ale coloanei, iar la mijloc mufam piesa in T , la care atasam reductia si furtunul ce merge la sursa de apa. ( cred ca ati inteles tot =))) )
- banda de picurare ( cati metri ne trebuie )
- robineti cu garnitura si dopuri cu carlig , pentru banda de picurare ( pentru fiecare rand ne trebuie 1 robinet + o garnitura + un dop )
Montaj :
Fixam teava in pamant ( noi am folosit niste cleme metalice ) si prindem dopurile la extremitati ( dupa caz ) - vezi foto.
Facem semne in locurile de unde vrem sa intindem banda de picurare, apoi dam gauri in teava, folosind burghiu de 16, nu mai mare, pentru a nu pierde apa . Noi am folosit de 15, apoi m-am ajutat de un cutitas pentru finisare. In gaurile facute fixam garniturile pe care le vom primi impreuna cu robinetii . Vor intra destul de greu, dar e bine sa nu largiti prea tare gaurile, chiar daca munciti mai mult. In garniturile fixate pe teava vom impinge prin rotire capatul ascutit al robinetilor, pana auzim un clik ( si asta e cam greu :))) ) . Dupa ce reusim si partea asta, totul e floare la ureche : strangem bine filetul robinetului pe garnitura, apoi atasam la celalalt capat banda de picurare si o fixam cu cealalta mufa filetanta. Intindem rola de banda la nivelul solului, cu gaurile in sus, apoi taiem cat avem nevoie. La capatul benzii vom prinde dopurile pentru banda, apoi le fixam in pamant pentru a tine banda dreapta.
Repetam pasii pana terminam banda si toate piesele :D
Racordam instalatia la sursa de apa si vedem pe unde n-am strans bine mufele. ( La inceput, mie-mi curgea apa peste tot, ca nu vazusem pe robineti mufa de strangere la garnituri =)) , iar capacele nu le-am impins cu forta pe teava :P )
Avantaje:
- Consum redus de apa , chiar injumatatit ( la cat e de scumpa... )
- In afara faptului ca in timpul udarii putem face altceva, plantele nu sufera, frunzele nu sunt atinse de apa prea rece cand afara este canicula ;
- Udarile pot fi la 2-3 zile, intrucat pamantul se mentine ud la baza plantei cateva zile.
Costuri orientative:
Teava PVC 1 tol = 3 lei/ m
Cot = 6 lei
Dop teava = 9 lei
Banda picurare = 0.35 lei/ m
Robinet cu garnitura = 3 lei
Dop banda = 1 leu
Puteti cumpara si conectori fara robineti , dar robinetul va ajuta sa opriti udarea pe anumite randuri. De ex. , noi pe aceeasi coloana udam rosiile si fasolea. Intrucat fasolea se face mai repede, dupa smulgerea ei vom opri udarea in locul respectiv, putand continua udarea rosiilor fara pierdere inutila de apa.