Previne raceala si gripa
Daca la inceput supa era livrata prin intermediul vanzatorilor, s-a ajuns apoi la ambulanti in Evul Mediu, dupa care stabili, iar in cele din urma, ce-i drept si mai tarziu, au aparut restaurantele.
Chinezii ii atribuiau supei proprietati terapeutice, pregatita din oua de porumbei, supa era denumita” lunile galbene pe o mare de argint”. Temporal vorbind, supa dateaza de-acum opt mii de ani, pe cand era o fiertura de carne si cereale, iar scopul folosirii era acela de a astampara senzatia de foame.
In Grecia Antica, sportivii consumau supa inainte de competitii, pentru a le furniza energie. Iar in Evul Mediu, bolnavii contagiosi primeau supa, aceasta reprezenta pe-atunci principalul fel de mancare.
Englezii, beneficiari ai unei clime umede, comsuma supa zi de zi. Acestia comsuma an de an 2 milioane de cesti. Pe de alta parte, in Scotia se pregateste doar un singur fel de supa, iar restul de meniuri sunt reprezentate de conserve sau semipreparate.
Cat priveste formele sub care se prezinta, supele pot fi subtiri, din taietei, de pui, pot fi consistente, gen supa-crema de legume, din carne, peste, oase, organe, sau din organisme marine ori vegetale. Si zau, avem de unde sa alegem: supa de ceapa cu branza. Cea de burta, balcanica, borsul rusesc, minestrone italinesc, won-ton-chinez, gazpacho spaniol, biersuppe german ori avgolemono grec.
Supa este poate cel mai usor fel de mancare, este usor asimilata, hranitoare, iar temperatura la care este servita (calda, fierbinte) o transforma intr-o pastila anti-raceala si gripa. Supa devine obligatorie celor cu un sistem imunitar scazut, mai ales persoanelor aflate in convalescenta.
Bogata in apa, care regleaza digestia, hidrateaza, detoxifica, contine substante nutritive (minerale, grasimi, vitamine) din legume, carne. Supa este recomandata in zilele reci, pentru a stimula sistemul imunitar.
Recunoscuta si de alte popoare pentru beneficiile sale, in Africa supa de usturoi vindeca orice boala, iar in Coreea supa preparata din serpi creste longevitatea. Tot longevitate invoca si japonezii cand vorbesc de supa lor “anaise”, fabricata dintr-o pasta de soia, amestecata cu vegetale.
Cat priveste supele din America, ei bine, acestea sunt foarte condimentate, ceea ce le recomanda impotriva racelii, gripei, afectiunilor respiratorii.
Cu alte cuvinte, serviti un bol cu supa in fiecare zi pentru a intinde o mana de ajutor sistemului imunitar.