Încep această rubrică cu o supă cu surpriză, după o rețetă dintr-o carte de bucate românească de acum mai mult de 100 de ani. Am și gătit-o acasă, din păcate nu am poze pentru că nu obișnuiesc, așa că există și unele detalii post-servire. Vă provoc să o faceți și să îmi spuneți cum a ieșit, în interpretarea voastră.
"Rasolul de vacă sau de găină, se spală bine, se acopere cu apă; după ce dă în colcot, i se ia spuma; se adaogă sare și zarzavaturi: pătrunjel, țelină, păstârnac, morcov, cartof și o ceapă întreagă (sau două cepe copate în cuptor cu coaje cu tot). Când a fiert, se strecoară. Ca să faci numai supă, umpli cu apă rece; dacă rasolul se mănâncă, se umple cu apă fierbinte. În supa strecurată se pun: tăiței, fiedea, orez, găluști, etc. De pildă: razi pe răzătoare un cartof mare, curățat și spălat; d’asupra spargi un ou întreg și mesteci bine cu furculița; amestecul, când e bine făcut, îl firimițești în supa clocotită; mesteci într-una un sfert de ceas."(CULINA – RODICA, Carte de Bucate, București, 1913)
P.S.: dacă faceți cu ceapă coaptă, pe tehnica stockului, să știți că lichidul își va schimba culoarea, devenind ușor mai maroniu.
P.S.S.: am încercat supa cu cartofii dați prin ou. E bună, cartofii aduc a cei prăjiți peste care spargi un ou de te lingi pe dește, dar textura lor este foarte moale. Ținuți în lichid ei se îmbibă cu supă. O să încerc o variantă cu mici găluște din același amestec căruia o să îi adaug un pic de făină pentru a-l lega.
Detalii despre modul de participare la provocare vă dă Mr. Bucătăraș aici.
Succes, bucătărașilor, puneți istoria pe pâine!
***********************************************************
Castigator Saptamana 1:
mihasara - Supa de pui reteta veche reinventata
Top 3 retete al acestei saptamani:
1. Supa de pui reteta veche reinventata - mihasara
2. Supa de la 1913 actualizata - Constelatialeu
3. Rasol de pui cu galuste imperiale - Panacris
Felicitari tuturor pentru participare!
Stati aproape pentru ca urmeaza provocarea saptamanii 2! ;)
***********************************************************