PRIMIŢI COLINDĂTORII?

Postat de portiadelumina in Cu de toate pe 9 Dec 2012 | 2388 vizualizari

Comentarii (54)

09.12.2012, 17:29

Înseamnă că e foarte frumos şi acolo Ancuţa. Şi la noi se mai colindă, deşi suntem foarte aproape de Bucureşti. Ba chiar şi de sf.Ioan se face Iordanul, cu băieţii majori ai satului, încă necăsătoriţi.

09.12.2012, 17:32

Este foarte frumos. Din pacate au fost cateva generatii de baieti care nu au mai organizat. Probabil ca li s-a parut plictisitor

09.12.2012, 17:36

Trist dacă au crezut asta. În fond este o vestire a botezului, o urare prin casele oamenilor, o întâlnire cu prietenii într-o noapte frumoasă.

09.12.2012, 19:03

Din pacate, aici la oras asteptam degeaba colindatorii.Sunt deja ani de cand nu mai auzim nici o colinda.Cei mici au renuntat la acest obicei,iar celor mari lise pare deja "depasit".
De aceea spuneam ca mi-ar placea sa petrec Craciunul la tara,in locurile unde inca se mai pastreaza obiceiurile frumoase,unde simti insemnatatea Sarbatorii cu fiecare colt de suflet.
In afara de bradul impodobit si de masa in familie,nu prea ne-a mai ramas nimic din frumusetea Craciunului.

09.12.2012, 19:07

Cu drag primesc colindatori...se aduna copii si vin si bat la poarta...rasuna glasurile lor pe strada si pleaca cu traistele pline de portocale, bomboane si ciocolata...si de ce nu si un banut)...si chiar imi amintesc cum copil fiind colindam cu suflet curat si cu mare emotie, abia astept Craciunul Padre! Multumesc!

09.12.2012, 19:25

Din păcate Dia aşa este. Oraşul şi-a lăsat tradiţiile la ţară. Îmi aduc aminte când în anii de studii mergeam cu colindul prin Bucureşti, Târgovişte, Ploieşti... . Oamenii erau plini de lacrimi pe scările blocurilor la auzul adevăratelor colinde.
La ţară încă mai păstrăm din cele bune.

09.12.2012, 19:26

Cu bucurie să vină la paorta voastră colindătorii Ruxy, iar Naşterea lui Hristos cu căldură şi lumină lină. Mulţumesc frumos şi eu

09.12.2012, 23:52

Padre...mi-ai transmis o mare bucurie.Si eu ca orice copil, mergeam cu colindul.Tare frumos mai era...si inca mai este,singurul inconvenient e ca nu mai sunt copil.Am primit cu colindul,steaua,uratul si sorcova anul trecut.Au fost putini...dar m-am bucurat enorm.Anul asta o sa fie diferit dar o sa incerc sa ascult colinde pe internet (daca voi avea timp).Oricum iti multumesc Padre pentru articol.Ceea ce ai scris face parte din amintirea mea.

10.12.2012, 12:03

De vre-o 3 saptamani ne-am mutat la tara, socrii fiind plecati la bai.. si am avut ocazia sa primesc primii colindatori ai anului asta.. Au venit cu Steaua! Erau unii atat de micuti.. si vb ta, rosii in obraji, cu mainile inghetate pe stea Cel mai tare mi-a placut un pustan grasun, care hotarat nevoie-mare nu s-a lasat si mi-a zis toata urarea!! Dar vre-o ora jumatate n-am stat decat la usa, ptr ca unii veneau altii plecau Abia astept si celelalte colinde!!
Din pacate la bloc nu vin copii din vecini.. din afara nu au acces din cauza interfonului..
Eu copil fiind, in perioada vacantelor eram la tara, si mare verva era cu colindatu Aveam o traista tricotata de bunica ptr "Buna dimineata".. )) Ce aminitiri frumoase..

10.12.2012, 12:53

Vad ca toti deplangeti faptul ca orasul n-a stiut "sa pastreze" traditiile frumoase de la sate dar uitati ca grosul orasenilor este format tot din cei care isi au originea la "tara" .Care sa fie explicatia , oare ? Daca o spun eu vor zice unii ca-s al dracu' .Haideti mai bine sa fiu si eu cald ca parintele si sau dau in nostalgii lacrimogene ca toti ceilalti (asa fac si eu cand imi aduc aminte de vremurile acelea ),
In vremea copilariei mele , toti copiii stiam colinde si mergeam cu colindatul dar aparuse si atunci obiceiul de a nu da drumul la usa ( tiganii colindatori erau rari) .Inca era obiceiul sa se dea produse , nu bani dar noi , copiii vroiam bani , nu prajituri , colaci sau cozonac .
Aparusera colindele orasenesti, cantece originale cu un substrat urban , fara nicio legatura cu stilul colinelor vechi .Erau superbe , echipele de colindatori erau formate din tineri (fete si baieti ), acompaniati de chitare si niste zurgalai cum am vazut si la unele formatii de muzica usoara .Deci ,pe vremea odioasei dictaturi se putea , atunci cand erau profesori care ne interziceau sa mergem cu colindatul si noi de-ai naibii mergeam si la dansii , sau cand se puneau sedintele cu parintii in zile de genul asta cand, de frica , chiar veneau toti parintii , pentru a nu fi acuzati ca sunt anticomunisti ,
ca a sa nu mai va spun ca pe vremea parintilor mei puteai sa ai mari probleme , sa faci chiar si puscarie . Acum nu avem nicio interdictie dar ne e rusine sau nu stim sa ne invatam copiii sa colinde .

10.12.2012, 13:47

Ina,asa este.Inca se mai pastreaza traditiile in cea mai mare parte din Maramures.Vorbesc de Maramuresul istoric.de ceva aniu imi doresc sa petrec acolo un Craciun.Aceea e sarbatoarea adevarata.
Asa cum povesteste Padre,acelea sunt colinde adevarate,te trec fiori la auzul lor.

10.12.2012, 14:24

Îţi mulţumesc şi eu Geanina pentru gândul bun. Încearcă cu orice preţ să-ţi păstrezi în suflet amintirea celor trăite în copilărie chir dacă eşti plecată departe.

10.12.2012, 14:25

Simo, puteai pleca cu ei la colindat, că aveau nevoie de cineva mai mare cu experienţă Zile bune să fie la casa voastră

10.12.2012, 14:27

Să ştii Costel că eu ca fiu de preot chiar am avut unele probleme (în acea perioadă), dar am trecut peste ele cu seninătatea copilăriei. Azi îmi este drag să merg cu copii la colindat (nu pe bani) şi cred că am să pun poze la mimentul respectiv.

10.12.2012, 17:24

Si ce ma supara cel mai tare , pentru ca e ireparabila pierderea , romanii cand emigreaza , nu-si invata copiii sa vorbeasca romaneste si nici traditiile noastre .Nu incearca sa se impuna in comunitatea respectiva ca romani , cu bunele si relele lor .Italienii , negrii si irlandezii au fost injurati in America , pana au ajuns de neinlocuit si si-au pastrat si identitatea nationala .

10.12.2012, 17:25

Sunt convins , parinte , ca te sicanau .

10.12.2012, 18:11

Nu toţi românii. Am rude şi prieteni în străinătate şi mă bucur că-şi păstrează cu demnitate identitatea naţională, chiar dacă de multe ori, ca români sunt priviţi pieziş de către gazde.

10.12.2012, 20:28

Asa este,nu toti romanii.Noi suntem in Olanda dar vorbim romaneste,baiatul cel mic este nascut aici dar vorbeste si romaneste,le citesc povesti in romana si ascultam colinde romanesti.Cel mare il invata acum pe cel mic sorcova.

10.12.2012, 21:12

Mulţumesc frumos Alinutza Să fiţi sănătoşi şi bucuroşi ca nişte adevăraţi români.

11.12.2012, 14:52

12.12.2012, 01:25

Primim , primim , Parinte
Sunt atat de incantata cand ne colinda si atat de mult ma bucur , parca eu as fi copilul nu ei
Si-i intreb pe fiecare cum ii cheama . Ma saluta zambind pe strada si nu stiam de unde sa-i iau , uite acum stiu .
Eu sunt in Campia ,, vinitura '' asa spun astia localnicii , s-ar putea crede ca nici drepturi nu am egale . Imi spunea o sotie de militar ca ei sunt mutati aici de 30 de ani si tot ,, vinituri '' sunt considerati .Eu doar de 9.
Baiatul meu Andrei era clasa a
9-a pe atunci si mergea la biserica din centru unde dragul parinte Virgil a insufletit si insufleteste , pastoreste L.T.C.O .R. Adica Liga Tineretului Crestin Ortodox Roman. .
Eram mutati doar de vreo 3 luni , se colinda . La un moment dat un grup puternic de colindatori intrase in scara , toata lumea si-a deschis usile crezand ca la ei vin . Surpriza , tinerii si copii [ stiu precis ca atunci erau 32 ]ne-au umplut casa si inima cu ,, Nasterea Ta Hristoase ''si alte frumoase colinde . Am fost atat de mandra si bucuroasa de aceast colindat .Si colindatorii o tin tot as pana la Boboteaza , pe la famiilii , azile , camine , preotii din satele din jur [ sunt cate 4-5 km distanta si se merge pe jos ]. Exista disciplina si respect , m-a induiosat ca cereau copii permisiunea :,, Binecuvantati parinte sa va bulgarim ''' Si in acest grup randuiala este ,, fara alcool ''
Au crescut tineri fumosi si drepti , pepiniera de suflete frumoase . Azi prietenii lui Andrei sunt preoti , telogi , profesori , pictori de biserici .

12.12.2012, 08:03

Wow Mihaela cât ai scris Dar ai scris frumos, foarte frumos. Mă bucur că ai avut şi ai parte de experienţe frumoase în cele ale colindatului. Să vă fie casa plină de cuvinte calde şi de urări bune şi în acest an

12.12.2012, 10:16

12.12.2012, 10:51

Mulţumesc frumos Lavinia

12.12.2012, 12:23

da..si mie imi place sa primesc colindatorii..iar anul trecut am fost cu fetita si nepotelul (copilul sorei mele )cu sorcova..si cum ea nu avea decat 2 ani si 9 luni si el 2 ani jumatate ..a trebuit sa o spunem impreuna..si a fost asa frumos....am fost in satul bunicilor unde eu am copilarit si unde acum stau parintii mei...am simtit aceeasi bucurie traita cu 25 de ani in urma cand mergeam cu sora la colindat...

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase de post - Rețeta gustoasă și vegană

ieri la 09:29

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

pe 14.11 la 10:41

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]