Conform unor studii de dată recentă, studii realizate pe baza unor teste efectuate pe 18 produse ale căror rezultate au apărut într-un articol din 18 ianuarie 2019, în cunoscutul ziar francez ”Le Monde”, unele forme din silicon, sau din metal antiaderent eliberează substanțe nedorite, dăunătoare organismului. Sub efectul căldurii, sau al uzurii, aceste vase pot să elibereze substanțe susceptibile să atenteze la sănătatea consumatorilor.
Redacția unei reviste aparținând unei instituții importante din Franța, care are ca obiect de activitate alimentația sănătoasă (Institut național de consommation) a testat 18 tipuri de forme pentru copt prăjituri (9 din silicon, mărcile Guy Degrenne, Carrefour, Ikea, Hema, Tefal, Mastrad, Bake Me, Zodio și De Buyer și alte 9 tip Teflon). Aceeași instituție s-a arătat interesată, în trecut și de starea actuală a alimentelor, de medicamentele de evitat și de produsele pentru bebeluși...
În ceea ce privește formele de copt din silicon, rezultatele testelor au fost de-a dreptul decepționante, pentru că s-a constatat că unele substanțe nocive se pot elibera în timpul preparării, mai ales atunci când sunt utilizate ingrediente grase, precum uleiul. Ca urmare, trei mărci au fost declasate, deoarece în cazul lor, emisiile de substanțe dăunătoare au fost la limita regulamentară.
Mai precis, aceste ustensile de bucătărie despre care este vorba pot elibera impurități, sau produși ieșiți din fabricarea siliconului (materii organice volatile libere) dintre care unele sunt potențial toxice. Se pare că formele din metal au ”ieșit” mai bine la teste, cu ingrediente grase, dar în mediu acid, atât ustensilele din silicon, cât și cele din metal sunt problematice pentru sănătate.
La nivel european există încă din 2004 o reglementare privitoare la aceste produse, dar din păcate, ea nu poate ține pasul cu evoluția tehnologică. Prin aceasta se recomandă consumatorilor să înlocuiască formele din metal de îndată ce se zgârie, iar în ceea ce le privește pe cele din silicon, să le spele și să le greseze încă de la prima utilizare. De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să verifice pe eticheta produsului dacă are certificatul de conformitate în ceea ce privește contactul cu anumite alimente.
Articolul pe care l-am prezentat aici:
Alte articole care merită a fi consultate:
http://www.alimentatie-sanatoasa.com/gatit-in-vase-de-teflon.html
https://www.reteteculinare.ro/articole/cum_alegem_vasele_de_bucatarie
https://retete-usoare.info/4-tipuri-de-vase-toxice-de-care-trebuie-sa-scapati-cat-mai-curand/
Imagini ilustrative de pe www.google.com