Palatul Stirbei/Buftea

Postat de Bucataras Medi in Bucataras hai hui pe 4 Aug 2016, 09:46

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Palatul Stirbei/Buftea

Am dat cu banul ...hihihi...intre Palatul Stirbei de la Buftea si Palatul Constantin Brancoveanu de la Potlogi.
Si tinind cont ca dimineata plouase si ca incontinuare se anunta ploaie(se intampla undeva pe la jumatatea lunii iunie) am zis hai la Palatul Stirbei ca este mai aproape.
Si spre rusinea mea spun ca pana acuma(desi e la o aruncatura de bat de casa)nu am fost sa-l vizitez.
Palatul Știrbei din Buftea este situat la 20 de kilometri de Bucuresti.
Constructia palatului a fost inceputa in anul 1850 pe vremea lui Barbu Dimitrie Știrbei, domnitor al Țării Românești si a fost terminat de fiul acestuia Alexandru B. Știrbei, în 1863.

Vremea a tinut  cu noi si pe tot parcursul vizitei noastre am avut o vreme foarte frumoasa.
In contrast cu vremea,vizita nu a fost una dintre cele mai placute.
Pfff...trebuie sa spun de la inceput ca vizita aici mi-a lasat un gust amar.Am mai spun si ma repet....avem o tara frumoasa ,cu de de toate dar din pacate nu punem in valoare frumusetile ei,nu conservam ceea ce avem ci din potriva...distrugem!!!
Am citi pe un afis la intrare ca proprietatea este privata .Si am mai aflat ca domeniul a fost cumparat acum cativa ani buni de la mostenitorii familiei Stirbei.

La intrare ne-au intampinat 2 jandarmi care ne-au spus ca daca vrem sa vizitam Palatul trebuie sa achizitionam cate un voucher in valoare de 50 ron/persoana cu care putem servi masa la resturant.Pentru ca ne doream sa vizitam Palatul si pentru ca tot era ora pranzului am zis ...DA,intram.

Aflam tot de la cei doi ca programul de vizitare este sambata si duminica intre orele 12/22.(spun asta ca sa stiti si voi).

Nu mica ne.a fost mirarea cand am aflat ca Palatul Stirbei a fost transformat in salon de nunti,botezuri si alte evenimente de acest gen.Proprietarii actuali ,se pare, sunt preocupati numai de aceste evenimente ,nicidecum de ceea a fost Palatul odinioara.
La parterul Palatului se afla restaurantul iar la etaje  camerele sunt in regim hotelier.Am intrebat daca se poate vizita partea de sus.Raspicat ni  s.a spus ca sunt incuiate camerele deoarece in noaptea respective acolo a avut loc o nunta iar cheile sunt la nuntasi.Si ne.a asigurat ca oricum nu avem ce vedea deoarece nu s.a pastrat nimic din mobilierul vechi.
Se pare ca acest fotoliu este(cel putin asa ni s a spus) de pe vremea Stirbeilor.

Suntem uimiti de ce auzim. Ne furisam totusi pana la etaj.Vedem cateva camera care au cheile in usa iar alte cateva camera care au usile larg deschise.Intram acolo unde gasim usile  deschise si cu durere in suflet vreau sa va spun ca acestea sunt goale.golute.Si totusi am observat in 2 dintre dintre ele un semineu si o soba.Nu stiu daca sunt de pe vremea Stirbeilor pentru ca nu avea cine sa ne spuna!!!

Coboram si ne intalnim cu aceiasi persoana care ne spusese cu putin timp in urma ca Palatul nu se viziteaza.O intrebam daca Capela Sfanta Treime este deschisa.Mirata de intrebarea noastra,aceasta ne spune ca se deschide numai in zilele in care au loc cununii,botezuri.etcetcetc.Si cum nu am avut norocul de a se oficia un astfel de eveniment in Capela nu am putut intra ....am admirat doar exteriorul acesteia.
Pornim prin spatele Palatului spre Capela.

  Drumul de la Palat la Capela  este tare frumos si trece peste un lac.Trecerea se face pe o punte.

Capela familiei Stirbei a fost construita între anii 1850-1890 în stil neogotic, după proiectul arhitectului austriac baron Theophil von Hansen, de origine daneză.Aici  se găsesc mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei Voievod, al prințului Barbu Alexandru Stirbei si ale rudelor acestora
Pictura din Capela a fost executata de catre Gheorghe Tattarescu, rudă cu familia Știrbeilor,in anul 1890.

Domeniul este foarte frumos si se intinde pe o suprafata de 30 hectare.Gasim aici arbori seculari printre care foarte multi stejari,multa verdeata si multa liniste.

Dar sa trecem la cealalta latura a incursiunii noastre la Palatul Stirbei si anume servirea pranzului.
Daca "vizitarea" Palatului ne-a lasat un mare gust amar ei bine vreau sa va spun ca si la acest capitol ,gustul nu a fost nici pe departe altul decat ....foarte amar.
Am servit o ciorba de fasole boabe acrita cu otet acompaniata de o salata de ceapa rosie acrita tot cu otet.Otetul a fost din abundenta atat in ciorba cat si in salata!!!

La felul doi eu am comandat o saramura de crap dar in loc de saramura am primit o portie de crap prajit dat prin malai.Nu am comentat(si rau imi pare).Am acceptat pentru ca placandu.mi pestele mi-am zis ca ce mai conteaza!!!

George a comandat o tochitura cu mamaliguta dar numai tochitura nu a fost aia tinand cont de ingredientele folosite.....ciuperci din abundenta ,kaizer si alte alea !!!Nu mica mi-a fost mirarea cand il vad pe George ca la un moment dat a scos ceva din farfurie si incerca sa.si dea seama despre ce este vorba.Si tot scotocind...hihihi... prin farfurie mai gaseste ceva.....si ce credeti ca era?....ei bine bucati taiate din ambalajul in care fusese ambalat kaizerul(folia aceea de plastic).La inceput nu ne-am dat bine seama despre ce este vorba dar chemand ospatarul acesta a analizat situatia !!! si ne-a spus despre ce este vorba.

Ne-a intrebat daca ne aduce o alta potie dar George a refuzat sa aduca tot tochitura(de teama sa nu aiba aceiasi surpriza)si a comandat o portie de saramura .

Si ce sa vezi si sa nu crezi ...aceasta a fost doar gustata deoarece era imposibil de mancat tinand cont de culoarea dubioasa a  pestelui la interior...da,da.....am scris bine.Cu siguranta nu era crap proaspat ,cu siguranta fusese congelat,cu siguranta ne-a fost teama sa mancam din el.
Si desertul.....lalalala......am cerut o portie de clatite cu dulceata de fructe de padure.Fac comanda ,ospatarul pleaca dar se intoarce repede....nu avem decat dulceata de visine si dulceata de dude.Clar,comand cu dulceata de visine.Si ce credeti?.....chiar au fost bune.

La final am stat de vorba cu seful de sala al restaurantului si i-am spus ca suntem nemultumiti.Si ce credeti ca ne-a raspuns?Ca nu intelege nemultumirea nostra,ca in urma cu cateva zile unui client caruia i-a fost servita o friptura a gasit in ea o bucata de sarma de la gratar!!! a returnat-o ,i-a fost adusa alta iar clientul nu a avut nimic de obiectat!!!Voi intelegeti ceva ,ca eu una nu inteleg!!!
Sa aveti o zi buna!

Comentarii (10)

04.08.2016, 10:30

Cooorect,ai perfecta dreptate.....sa pui geamuri din termopan sau sa mobilezi in moda acestor ani niste case memoriale,palate etc etc etc este de-a dreptul ridicol!

04.08.2016, 10:51

Medi , ma crezi ca trageam sa ramana in 90-91 de cei care plecau ?din 92 deja devenisem apatic: pleci si tu? In tara asta doar prostii raman? Eu raman...Glumeam atunci, acum nu-mi mai vine.

04.08.2016, 11:31

Hahaha....si de mine au "tras"ca sa plec dar eu nu si nu!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs