Îmi aduc aminte cu drag când mâncam nuci cu miere, mai ales în perioada postului... Se cunoaşte faptul că nuca este un fruct cu calităţi nutritive şi vitalizante ridicate. Nucile au un conţinut semnificativ de minerale (cupru, zinc, fier, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor şi iod), vitamine (B1, B2, B6, K, C, acid folic) - provenite din nectarul şi polenul plantelor. Miezul nucilor conţine melatonină, un antioxidant de excepţie.
Indicaţii terapeutice:
- datorită consistenţei uleioase este benefic pentru creşterea randamentului intelectual, dezvoltarea memoriei;
- fortifică organismul cu vitamine şi minerale;
- se recomandă copiilor ce au întârzieri de creştere, persoanelor cu artroze, reumatism, anemii;
- întăreşte sistemul imunitar;
- scade colesterolul, ajută la menţinerea sănătăţii inimii.
Beneficiile mierii asupra sănătăţii sunt de asemenea foarte bine cunoscute; este eficientă în afecţiunile respiratorii, digestive, hepatice, biliare, cardio-vasculare şi în boli de nutriţie. Pe lângă aceste calităţi, mierea este totuşi contraindicată pacienţilor cu obezitate, diabet zaharat, alergii.
Nucile se consumă crude (se păstrează toate vitaminele şi mineralele), fierte (pentru persoanele ce nu agreează gustul uşor amărui) sau coapte. Se folosesc pentru prepararea mâncărurilor de bază, însă ocupă un loc de cinste în lista ingredientelor utilizate pentru pregătirea deserturilor.
Cum am mai spus am o afinitate ridicată pentru nuci şi în general pentru fructele oleaginoase... îmi povestea mama că în perioada sarcinii a mâncat multe nuci, poate şi din această cauză sunt preferatele mele.
Nuca cu miere este o gustare dulce, rapidă şi foarte benefică sănătăţii, fiind un vitaminizant şi un energizant. Bunica povestea că acest tip de gustrare se servea la nunţi, nuntaşii urându-le mirilor să aibă parte de o viaţă lipsită de greutăţi şi "dulce ca mierea"...
INGREDIENTE
50 g nucă;
100 g miere de albine.
MOD DE PREPARARE
Se amestecă mierea cu nuci.
Nucile pot fi crude, fierte - astfel nu se va mai simţi gustul amărui, apoi scurse şi amestecate cu miere sau coapte.
De această dată le-am ţinut puţin în cuptorul încins, cât să prindă o uşoară aromă "de copt".
Se serveşte imediat sau se poate păstra în borcane pentru o perioadă mai lungă de timp.
Se poate servi ca atare, cu un ceai cald sau se poate folosi ca umplutura la desert (clătite, mere coapte, etc).
În orice variantă, mi se pare un deliciu...
Savuraţi dulcele moment!