Mustarul se numara printre cele mai vechi paste de condimente din lume. In Antichitate, faina de mustar era considerata condiment si folosita pentru conservarea carnii.
Contine: miere, ulei de masline, otet si seminte macinate de mustar. Boabele de mustar sunt zdrobite si semintele se toarna intr-un rulou de sfaramare, cojile fiind indeparatate. Apoi uleiul de mustar este stors partial, iar partea ramasa de mustar este macinata intr-un praf foarte fin. La morile mici de producere a mustarului, crupele de mustar sunt amestecate cu sare si otet, iar terciul rezultat este lasat sa stea pentru a-si dezvolta aroma.
Mustarul isi capata consistenta cunoscuta in timpul amestecarii cu celelalte ingrediente. In procesul de fabricare prin metode traditionale, aroma se degaja mai bine, iar uleiurile esentiale se patreaza in cantitati mai mari.
Se poate obtine din 3 sortimente diferite de boabe sau dintr-un amestec de seminte de mustar. Semintele de mustar alb sunt mai putin iuti, mustarul negru este foarte iute, iar mustarul indian este folosit foarte des.
Exista si diverse soiuri de otet care aromatizeaza mustarul: otetul de mere, de malt, de vin. In anumite sortimente de mustar este folosit mustul de struguri. Fiecare moara de mustar adauga propriile condimente, arome, miere si alcool, dupa reteta proprie.
Mustarul alb este un amestec de boabe de mustar alb si brun, macinate cu granulatie mare, apoi amestecate cu zahar sau miere. Gustul sau este dulceag, fiind consumat in bucataria bavareza, cu branza cu ficat.
Mustarul putin iute, este mustarul de masa, produs mai ales din boabe de mustar alb.
Mustarul iute, este produs din boabe de piper brun si este atat de iute incat provoaca lacrimile.
Mustarul foarte iute, este produs mai ales din boabe de piper brun. Chiar si la o cantitate foarte mica veti simti ca va arde gura. In caz de raceala, desfunda nasul. :)
Mustarul aromat este mustarul cu ierburi aromatice si cu hrean.
Cu mustar se pot marina carnea si pestele.
Mustarul nu tolereaza temperaturile inalte pentru multa vreme, uleiurile esentiale pe care le contine se evapora. De aceea se recomanda sa puneti mustarul la urma, dupa prepararea mancarii.
Pentru salata se amesteca mustarul cu otet si mai apoi cu ulei, altfel compozitia se taie.
Se serveste cu diferite tipuri de carnati, sosuri, fripturi, pui sau specialitati reci. Este bun cu maioneza si sosuri de salata.Gustul heringului sau somonului va fi mai accentuat daca se va adauga mustar la preparare.
Mustarul este comercializat in borcane si tuburi, care odata deschise trebuie pastrate la frigider.
Retete recomandate:
Pui in crusta crocanta de mustar