Planta de mustar seamana cu cea de broccoli, are flori galbene si frunze verzi si ascutite. Semintele de mustar sunt in pastaile dezvoltate de florile plantei. Recoltarea semintelor se face cu putin timp inainte de coacerea lor.
Enzima care este eliberata din celulele plantei in timpul procesului de uscare da mustarului gustul sau picant.
Exista mai multe soiuri de mustar: negru (cunoscut si ca mustarul olandez, folosit ca pasta), mustarul maro (de la care se folosesc si boabele, in acelasi mod ca si la mustarul alb).
In trecut, romanii foloseau mustarul si ca planta medicinala, in afara de condiment, in 40 de retete de medicamente, recomandate pentru epilepsie, depresie si dureri de ficat.
Boabele de mustar pisate si amestecate cu apa, pot fi folosite pentru comprese pentru intensificarea circulatiei sangelui in cazuri de lumbago, in bolile bronho-pulmonare, in care fac adevarate minuni.
Englezii prefera boabele de mustar proaspat macinate, amestecate cu putina apa si otet. Mustarul devine iute in contact cu apa. Caldura impiedica acest proces, drept urmare mustarul cald are un gust mai putin picant.
Semintele de mustar nu au miros, dar gustul lor devine iute in momentul in care sunt mestecate.
Sunt folosite pentru a asezona carnea afumata si marinatele din peste. intensifica gustul castravetilor conservati in otet, al muraturilor si al mancarurilor cu varza sau al celor cu muschi de vita.
Praful de mustar este bun cu carnea de pui si vita, iar supelor si sosurilor da un gust dulce acrisor.
Boabele de mustar se gasesc in magazinele naturiste si pot fi pastrate intr-un loc rece vreme indelungata.
Retete recomandate: