Murele, adevarate minuni ale naturii - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 27 Iul 2015, 14:46

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre mure si despre beneficiile consumului de fructe de padure asupra sanatatii.

 

Fructele de padure reprezinta adevarate minuni intre alimentele pe care le avem la dispozitie in acest sezon.

Intre ele, murele au un loc special, fiind cele mai bogate in antioxidanti (conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition - putere antioxidanta 3990mmol/100g)

Pigmentii care le dau culoarea inchisa, de tipul anthocianine, prezenti in cantitati importante (80-300mg/100g), sunt antioxidanti cu rol antineoplazic, anti-inflamator si vaso-protector.

Alti fitonutrienti, de tipul acidului elagic de exemplu, le confera si proprietati antivirale si antibacteriene.

De asemenea, murele au foarte putine calorii (aproximativ 43kcal la 100g), dar sunt bogate in fibre, fiind fructe ideale pentru dietele hipocalorice recomandate pacientilor cu diabet zaharat sau obezitate.

In ceea ce priveste micronutrientii, murele aduc in organism:  

- vitamine (C, E (alfa-tocoferol), vitamine din grupul B (acid folic), K) 

- minerale: potasiu, magneziu, cupru.

Cateva sfaturi in ceea ce priveste consumul de mure:

- Alegeti fructe coapte, de culoare neagra intensa. Fiind perisabile, murele sunt fructe al caror consum se recomanda in 2-3 zile de la culegere, timp in care pot fi pastrate la frigider, de preferat intr-un vas asezate intr-un singur strat. De asemenea, pot fi congelate in pungi sigilate si folosite ulterior cu iaurt sau in diverse deserturi.

- Desi consumam in principal fructele dulci-acrisoare, in medicina traditionala se folosesc si frunzele, pentru taninurile astringente,  de exemplu, ca infuzii in enterocolite.

- Ar putea exista si pericolul unui exces de taninuri, la cei care consuma in mod regulat ceai negru cu aroma de mure. Acestia pot resimti disconfort abdominal, greata pana la varsaturi.  Efectul poate fi neutralizat prin adaugarea de lapte in ceai.

Sursa foto: youqueen.com, scalingback.tumblr.com

Comentarii (2)

27.07.2015, 15:06

Deci eu ar trebui sa am meniu cu supa de mure , mure la felul doi si mure la desert . ... Asa fara nimic altceva

27.07.2015, 17:41

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs