Faza 1: faza de slabire. Se consuma alimentele cu indice glicemic mai mic sau egal cu 35. Obiectivul este acela de a induce la sfirsitul fiecarei mese un raspuns insulinic cit mai scazut. Astfel, este evitata orice posibilitate de depunere si, in acelasi timp, sint consumate grasimile de rezerva (lipoliza), care-s arse prin cresterea consumului energetic (termogeneza)
Faza 2: faza de mentinere. Poti consuma si alimente cu IG mediu, dar cu grija ....
Structura meselor: principiul de baza consta in servirea a 3 mese pe zi:
- mic dejun
- prinz
- cina
Principiile culinare ale dietei Montignac:
- lipsesc din alimentatie total: faina alba, zaharul si untul. Mai pe intelesul tuturor, elimini fainoasele de orice fel, dulciurile si grasimile. Se poate bea si un paharel de vin rosu din cind in cind
Cum se combina alimentele?
O idee principala a dietei Montignac este bazata pe modul cum se combina alimentele. Astfel, se combina alimentele din grupa A – carnea (fiarta sau la gratar), ouale, pestele, branza de vaci degresata, sau alte lactate cu grupa B – legumele. Niciodata nu se combina alimentele din grupa A cu cele din grupa C – cereale, cartofi, orez, paste, sau porumb. Si acestea tot cu legume se combina.
Concluzie: alimentele din grupa B (legumele cu exceptia cartofilor) se pot combina cu orice altceva. Alimentele din grupa A si grupa C nu trebuie niciodata combinate intre ele!
Alimente cu indice glicemic foarte mare / Gr A
Bere * |
110 |
Glucoza (dextroza) |
100 |
Cartofi prajiti sau gatiti la cuptor |
95 |
Faina de orez |
95 |
Paine alba fara gluten |
90 |
Morcovi (fierti) * |
85 |
Orez instant |
85 |
Fulgi de porumb |
85 |
Pop corn (fara zahar) |
85 |
Pastarnac * |
85 |
Paine alba pentru sandvis |
85 |
Faina alba de grâu |
85 |
Piure de cartofi |
80 |
Gogosi |
75 |
Lasagna |
75 |
Dovlecel, tartacuta * |
75 |
Pepene |
75 |
Croissant |
70 |
Briosa |
70 |
Ciocolata (cu zahar adaugat) |
70 |
Bauturi tip Cola, bauturi racoritoare |
70 |
Malai |
70 |
Gnocchi |
70 |
Taitei (pe baza de grâu) |
70 |
Cartofi decojiti si fierti |
70 |
Chipsuri |
70 |
Mamaliga |
70 |
Cereale rafinate (cu zahar adaugat) |
70 |
Zahar alb (zaharoza) |
70 |
Orez standard |
70 |
Zahar brun integral |
70 |
Sfecla de zahar, sfecla rosie (fierte) * |
65 |
Mars ®, adidasi ®, Nuts ®, etc |
65 |
Muesli (cu zahar sau miere adaugata …) |
65 |
Ananas (in conserva) |
65 |
Porumb dulce (fiert ) |
65 |
Stafide (rosii si auriii) |
65 |
Paine de secara (30% secara) |
65 |
Cartofi necuratati, fierti la aburi |
65 |
Paine din cereale integrale |
65 |
Caise (la conserva) |
60 |
Banane (coapte) |
60 |
Castane |
60 |
Orez cu bob lung |
60 |
Miere |
60 |
Inghetata (standard, cu zahar adaugat) |
60 |
Pizza |
60 |
Pepene galben |
60 |
Suc de struguri (neîndulcit) |
55 |
Sushi |
55 |
Ketchup |
55 |
Suc de mango (neîndulcit) |
55 |
Mustar (cu zahar adaugat) |
55 |
Nutella ® |
55 |
Papaya (fructe proaspete) |
55 |
Piersici (la conserva/ pot fi cu sirop) |
55 |
Alimente cu indice glicemic mediu / Gr B
Baton de cereale (fara zahar adaugat) |
50 |
Mango |
50 |
Kiwi* |
50 |
Muesli (nu dulce) |
50 |
Suc de ananas (neîndulcit) |
50 |
Cartofi dulci |
50 |
Ananas (fruct proaspat) |
45 |
Suc de grapefruit (neîndulcit) |
45 |
Struguri verzi sau rosii (fructe proaspete) |
45 |
Mazare verde (la conserva) |
45 |
Paine integrala de secara sau faina de secara |
45 |
Sos de rosii (cu zahar) |
45 |
Spaghete al dente (5 min fierte) |
40 |
Cereale integrale (fara zahar adaugat) |
45 |
Smochine uscate |
40 |
Suc de morcovi (neîndulcit) |
40 |
Prune uscate |
40 |
Lactoza |
40 |
Unt de arahide (fara zahar adaugat) |
40 |
Ovaz |
40 |
Alimente cu indice glicemic mic / Gr C
Fasole neagra |
35 |
Mere (fructe |
35 |
Caise uscate |
35 |
Mazare verde (proaspata) |
35 |
Inghetata (cu fructoza) |
35 |
Susan (seminte) |
35 |
Nectarine (fructe proaspete) |
35 |
Portocale (fructe proaspete) |
35 |
Piersici (fructe proaspete) |
35 |
Prune (fructe proaspete) |
35 |
Wasa ™ fibra (24%) |
35 |
Iaurt de soia (aroma de fructe) |
35 |
Seminte de floarea-soarelui |
35 |
Suc de rosii |
35 |
Orez salbatic |
35 |
Fasole alba, boabe de fasole verde, fasole cannellini, faziola |
35 |
Iaurt, iaurt ** |
35 |
Caise (fructe proaspete) |
30 |
Sfecla de zahar (bruta) |
30 |
Linte inchisa la culoare |
30 |
Morcovi (brut) |
30 |
Lapte de soia |
30 |
Usturoi |
30 |
Grapefruit, pummelo (fructe proaspete) |
30 |
Marmelada |
30 |
Lapte ** (degresat sau nu) |
30 |
Pere (fructe proaspete) |
30 |
Fructul pasiunii, maracuja, Granadilla |
30 |
Tomate |
30 |
Linte galbena |
30 |
Capsuni (fructe proaspete) |
25 |
Mure, afine, zmeura, coacaze rosii |
25 |
Cirese |
25 |
Ciocolata neagra (mai mult de 70% din continutul de cacao) |
25 |
Linte verde |
25 |
Humus |
25 |
Faina |
25 |
Lamaia |
20 |
Iaurt de soia fara arome |
20 |
Pulbere de cacao (fara zahar adaugat) |
20 |
Migdale |
15 |
Telina |
15 |
Broccoli |
15 |
Varza de Bruxelles |
15 |
Varza |
15 |
Conopida |
15 |
Dovlecei |
15 |
Castravete |
15 |
Ardei gras (rosu, verde), boia de ardei |
15 |
Ginger |
15 |
Alune, nuci Barcelona |
15 |
Praz |
15 |
Ciuperci |
15 |
Masline |
15 |
Ceapa |
15 |
Arahide |
15 |
Pickle Baitui |
15 15 |
Seminte de pin |
15 15 |
Fistic, migdale |
15 |
Ridichie |
15 |
Salata, salata verde |
15 |
Varza acra |
15 |
Soia |
15 |
Spanac |
15 |
Tofu de soia |
15 |
Nuci |
15 |
Avocado |
10 |
Otet |
5 |
Condimente (patrunjel, busuioc, oregano, scortisoara, vanilie, etc) |
5 |
Crustacee |
5 |
Sursa informatii tabel IG: www.montignac.com si www.prodieta.ro / www.revistafelicia.ro