Îmi plac mult merişoarele.Pâna acum am folosit doar dulceata de merişoare cumpărata.Deşi le-am vazut la piata de multe ori,nu am facut asocierea.Femeile care le vindeau nu stiau prea multe,doar ca sunt bune lânga friptura.Asa ca dupa ce m-am pus pe cautari,am aflat lucruri foarte interesante despre aceste bobite rosii cu un gust dulce- acrisor dar cu o tenta amaruie,verisoare ale afinului de padure.Popular ele se mai numesc si „mierea ursului”.
In afara de gustul lor delicios,merişoarele au si deosebite proprietati curative deoarece contin o cantitate mare de acizi grasi Omega-3, Omega-6, Omega-9, dar si antioxidanti, fibre, vitamina C, flavonoide, fenoli si proanthycyanidians. Vitaminele continute de merisoare ofera o protectie sporita impotriva infectiilor tractului urinar. Aceste fructe previn cancerul, bolile de inima, cariile dentare si alte afectiuni.
Practic,este un antibiotic natural cu importante beneficii anticancer,inhibând cresterea celulelor canceroase.
Cele mai bune proprietati curative le are sucul de merişor,fara prea multe adaosuri de zaharuri.
Dupa ce am ajuns la concluzia ca merişoarele sunt o adevarata bomba de sanatate,am cumparat de la piata si le-am pus la pastrare cu gandul de a le folosi pentru sosuri delicioase langa friptura.Cel mai bine se potriveste cu carnea de curcan,americanii folosesc în mod frecvent aceasta combinatie.
Pentru aceasta am folosit “ o litra” de merişoare (cam 800 gr) si 300 gr zahar.Am spalat si curatat fructele,le-am amestecat cu zaharul,le-am pus într-un vas pe foc.Amestecam si asteptam sa fiarba.Se va ridica o spuma deasupra.Fierbem doar cateva minute,doar cat sa se topeasca zaharul.Nu vrem sa se piarda culoarea superba a merişoarelor.Merişoarele au un continut ridicat de peptina si compozitia se va închega foarte bine chiar si fara s-o fierbem prea mult.
Punem asa fierbinte în borcan(eu am avut un borcan de 800 ml,a fost sufiecient) închidem capacul,rasturnam pentru 10 minute borcanul “în capac”,apoi îl întoarcem si lasam sa se raceasca.Putem sa-l folosim ca atare lânga friptura, la prepararea unui sos sau amestecat cu iaurt sau maioneza pentru salate.