Mazarea este bogata in vitamine si minerale, cum ar fi vitamina A, C, B6, B9, fier, magneziu, potasiu, cupru, sodiu si multe alte elemente esentiale pentru sanatate, cu un continut de doar 67 calorii la jumatate de cana de mazare. Va prezentam beneficiile acestei legume si o reteta de pizza cu mazare si ciuperci.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de mazare este reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Sursa de antioxidanti, vitamina A, C si acid folic, mazarea inclusa frecvent in alimentatie ajuta organismul nostru sa lupte impotriva radicalilor liberi, reduce riscurile de atac de cord si ateroscleroza, regleaza nivelul de colesterol si tensiunea arteriala, prevenind tulburarile de ritm ale inimii.
Datorita continutului sau mare de vitamina K si B6, mazarea scade riscul de osteoporoza, intarind sanatatea oaselor. Este recomandata pentru consum in cantitati mari mai ales femeilor trecute de prima tinerete si susceptibile de osteoporoza.
Atunci cand vorbim despre beneficiile acestei legume, nu putem sa nu mentionam efectul ei benefic asupra sistemului digestiv: mazarea este o sursa excelenta de fibre, consumul acesteia previne constipatia, imbunatateste digestia si procesul de eliminare al toxinelor din organism si regleaza nivelul glicemiei. Mazarea este extrem de bogata in proteine si fibre, oferind o senzatie de satietate de lunga durata.
Mazarea consumata frecvent contribuie substantial si la imbunatatirea vederii si a sanatatii ochilor, reducand riscul de degenerescenta maculara, datorita cantitatii mari de luteina pe care o contine (luteina este un carotenoid pe care organismul il transforma in antioxidant).
Fiind si o importanta sursa de fier, mazarea lupta eficient impotriva anemiei, combate oboseala cronica si energizeaza organismul instantaneu, datorita cantitatii mari de vitamine din complexul B, magneziu, seleniu, fier. Mazarea ne face mai rezistenti la efortul fizic, favorizand oxigenarea celulara si fiind o reala sursa de forta si vitalitate.
In continuare, prezentam o reteta sanatoasa de pizza cu mazare si ciuperci pentru toti aceia dintre voi care prefera sa isi gateasca in caminul lor o masa delicioasa. In ziua de azi, foarte populare sunt si comenzile de pizza la domiciliu, avand in vedere faptul ca tot mai multa lume a realizat ca pizza poate fi o dieta sanatoasa.
Pizza este, in prezent, raspandita in intreaga lume, iar, in functie de preferinte, aceasta se pregateste din aluat subtire, mijlociu sau gros.
Ingrediente pentru aluat:
- 350 g faina
- un cubulet de drojdie (20 g)
- apa calduta
- sare
- ½ lingurita zahar
- ulei de masline
Ingrediente pentru sos:
- ceapa
- 3 catei usturoi
- frunza de dafin
- oregano
- busuioc
- ½ rosii taiate in suc de rosii
- Sare
- Piper
Ingrediente pentru toping
- 4-5 ciuperci
- ceapa
- un pahar de masline
- cutie mica de mazare
- cateva fasii de ardei gras colorat
- lingura ulei
- branza tofu
Mod de preparare:
Aluatul:
Dizolvam drojdia in apa, framantam un aluat potrivit de tare din faina, apa calda, sare si zahar, lasandu-l sa creasca .
Sosul:
Calim ceapa tocata marunt in ulei, sadaugam rosiile si sucul de rosii, oregano, busuioc, frunza de dafin, sare, piper.
Fierbem sosul 7-10 minute. Intindem foaia de aluat intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie. Intepam foaia cu furculita ca sa iasa aerul. Ungem foaia cu ulei, apoi cu sos de rosii, adaugand apoi amestecul din: mazare, ceapa taiata solzisori si ciupercile taiate felii.
Deasupra punem fasiile de ardei gras colorat, maslinele si branza tofu.
O dam cuptor la 170°C timp de 30-40 min si o servim cu restul de sos de rosii.