Maghiranul sau leacul celor 100 de boli

Postat de RadaMateescu in Alimente pe 18 Dec 2012, 09:18

Maghiranul sau leacul celor 100 de boli

Maghiranul este folosit de secole ca planta medicinala si condiment. Iti prezentam beneficiile sale si o reteta de pizza cu maghiran, ceapa si branza feta.

                          

Efectele relaxante si odihnitoare ale maghiranului se datoreaza uleiurilor volatile. Cercetarile recente mentioneaza si alte valente terapeutice ale acestei plante, maghiranul fiind considerat un remediu remarcabil antistres.

In afara de uleiurile volatile, maghiranul mai contine si cantitati insemnate de vitamina C si A. Pe langa efectele sale antiinflamatoare, antiseptice si tonic-aperitive, maghiranul este si un diuretic si fortifiant al intregului organism. El creste puterea sistemului imunitar in orice anotimp, venind in sprijinul persoanelor vulnerabile la raceli si stari febrile.

Planta poate fi folosita, totodata, pentru obtinerea unor bune rezultate in cazul starilor de anxietate, migrene sau malnutritie la copii. Maghiranul are efecte antibacteriene, fiind un remediu indicat pentru tuse sau astm.

Folosit sub forma de infuzie sau tinctura, maghiranul combate insomniile, anxietatea, migrenele, rinitele, cistitele si creste diureza. Acesta mai calmeaza colitele stomacale, regland, de asemenea, ciclul menstrual.

In gastronomie, planta este extrem de apreciata pentru aroma inconfunadabila a florilor si frunzelor sale, fiind adaugata in preparatele cu legume si carne.

Maghiranul poate fi consumat alaturi de o multime de alimente, iar aici va prezentam o reteta de pizza cu ceapa, branza feta si maghiran. Pizza a devenit demult, una dintre mancarurile favorite ale majoritatii gurmanzilor indiferent ca acestia aleg comenzile de pizza la domiciliu sau isi prepara singuri acasa o pizza delicioasa precum cea din reteta de mai jos.

 

            Ingrediente:

  • 2 lingurite drojdie uscata cu 3/4 lingurita zahar
  • 250 g faina alba
  • Sare si piper negru
  • 2 linguri ulei de masline, plus ulei pentru uns

 

pentru topping:

  • 1 kg ceapa curatata de coaja si taiata solzisori
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri otet balsamic
  • 2 lingurite maghiran uscat
  • 150 grame branza feta, scursa, uscata si sfaramata

 

Modul de preparare:

Mai intai se pregateste aluatul. Se dizolva zaharul in 75 ml de apa calduta, apoi se sfarama si se presara drojdia, lasandu-se sa stea deoparte 10-15 minute pana cand face basici.

Intre timp se cerne faina cu un varf de sare intr-un castron mare. Se face o adancitura in mijloc si se adauga uleiul de masline, maiaua de drojdie si 50 ml de apa calduta. Se amesteca cu o lingura de lemn pana se formeaza un aluat.

Apoi, se rastoarna aluatul pe o suprafata presarata cu faina si se framanta 5-10 minute pana cand se omogenizeaza si devine elastic, adaugand cate 1 lingura de faina daca incepe sa se lipeasca; daca aluatul este sfaramicios se adauga cate o lingura de apa.

Se modeleaza o sfera din aluat, iar castronul curatat se unge cu putin ulei. Se pune sfera de aluat in castron, se rostogoleste prin ulei si se acopera castronul cu folie de plastic. Se lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza dimensiunea.

Pentru a pregati toppingul, se da in clocot apa pusa intr-o cratita mare. Se adauga ceapa, se micsoreaza focul si se lasa sa fiarba la foc mic 10 minute sau pana cand s-a inmuiat, apoi se scurge bine.

Se pune ceapa intr-o tigaie mare impreuna cu zaharul, otetul balsamic, adaugandu-se sare dupa gust. Se coc legumele la foc potrivit, amestecandu-le, 10 minute sau pana cand lichidul a scazut considerabil, dar nu complet. Zaharul trebuie sa se caramelizeze incet, iar ceapa sa fie puternic aromata. Se adauga maghiranul si putin piper negru si se potriveste la gust.

Se rastoarna aluatul crescut pe o suprafata presarata cu faina, se turteste si se framanta 2-3 minute. Se pune din nou in castron, se acopera iar si se lasa deoparte 30 de minute ca sa creasca din nou. Intre timp se incalzeste cuptorul la 240°C. Se ung doua tavi.

Se rastoarna aluatul, se turteste si se imparte in doua. Se modeleaza fiecare bucata in forma de sfera, apoi se intinde un cerc cu diametrul de 25 cm si se pune in tava. Se scurge ceapa bine, apoi se imprastie peste fiecare pizza si se presara branza feta. Se coc 12 minute sau pana cand branza s-a topit, iar marginile pizzei sunt crocante si aurii. Se serveste direct din cuptor.

Pentru o pizza si mai aromata se pregateste intai ceapa, iar zeama lasata se foloseste in aluat.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase și aromate - Rețeta simplă de casă

ieri la 08:56

Pâine umplută - Gustarea rapidă și sățioasă

de RODIMUR 8

pe 07.01 la 20:44

Brioșe din albușuri și fructe confiate - Rețeta simplă și delicioasă

de RODIMUR 8

pe 06.01 la 23:29

TOP
utilizatori

oanapl

2184 puncte

Rocsi

1654 puncte

RODIMUR

1186 puncte

MotanLaOale

1141 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs