Intrebuintarea aspicului

Postat de Miha in Tehnici pe 11 Dec 2009, 00:07

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Intrebuintarea aspicului

Cu aspic se orneaza preparatele de carne, peste, oua, salate. Se pastreaza la rece timp de 2-3 zile. In cazul in care prinde pojghita, se spala cu apa calda, dupa care se trece usor prin apa rece. Dupa ceasta operatie se mai poate pastra 2 zile.

Pentru a fi glasate cu aspic este necesar ca preparatele sa fie complet terminate si foarte bine racite. Inainte de a incepe glasarea, aspicul inmuiat prin incalzire se imparte in 2 vase. Intr-unul se pune o cantitate mai mica, completandu-se pe masura ce se foloseste si se tine intr-un alt vas cu gheata. Se amesteca incontinuu ca sa nu se prinda de fund si cand incepe sa se ingroase se foloseste repede, ajutandu-ne de o pensula.

Aceasta operatiune se repeta de mai multe ori pana se obtine o glazura uniforma. Daca in timpul acestei operatiuni aspicul s-a intarit se poate reincalzi ori de cate ori este nevoie. De aceea se recomanda racirea in vase mici.

Dupe ce un preparat a fost aranjat pe platou se garniseste cu aspic in diverse moduri.

Aspicul tare se taie:

    * in felii cu un cutit special, reglat in forme triunghiulare, care se pun de jur imprejurul preparatului. Restul de aspic se taie marunt, se stropeste cu vin alb si se introduce intr-un pos si se orneaza dupa dorinta.
    * se mai pot taia felioare, iar din acestea diverse forme (patrate, dreptunghiuri) de aceeasi marime, cu care se garniseste marginea platoului. Restul aspicului se taie marunt si se presara deasupra preparatului.

Cu aspic se garniseste curcanul fript, lafel si fripturile servite reci.

Aspicul nu se coloreaza, el trebuie sa fie transparent si sa aiba o culoare aurie, iar taiat in bucati sa straluceasca.

Aspicul si toate preparatele servite cu aspic se consuma iarna. Daca se foloseste in alt sezon, se prepara mai tare si se lucreaza numai la rece, tinandu-se la rece pana la servire.

Proba aspicului prin racire nu este suficienta, trebuind sa se incerce si prin pipait sau tocare cu cutitul. daca nu se inmoaie si bucatile nu se lipesc intre ele, aspicul este gata.

Comentarii (1)

31.10.2010, 12:08

Interesant articol Miha chiar ma gandeam sa fac ceva in aspic

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

ieri la 15:59

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia