Focaccia este un preparat italienesc delicios folosit pe post de garnitura la o multime de salate specifice, putand fi savurata, de asemenea, cu o multitudine de feluri principale. Iata o reteta foarte simpla de focaccia genoveza!
Focaccia este o turta tipic italiana, cu forme rotunde sau dreptunghiulare care, la randul lor, pot sa fie dulci sau sarate. La baza ei sta aluatul tipic pentru pizza, faina de calitate inalta, apa si drojdie. Mai mult, unii italieni adauga ulei de masline sau lapte, iar altii pot exclude drojdia pentru ca focaccia sa fie mai subtire si mai crocanta.
Focaccia se afla la baza aparitiei pizzei italiene.
Preparatul italienesc delicios este folosit pe post de garnitura la o multime de salate specifice, putand fi savurata, de asemenea, alaturi de multe feluri principale.
In continuare, va prezentam o delicioasa reteta de focaccia genoveza care va va ajuta sa preparati in casa un aperitiv pe care, poate, l-ati comandat vreodata la restaurant si v-a trezit interesul.
Ingrediente pentru focaccia genoveza (portii pentru 8 persoane):
- 1 kg de faina
- 50 grame drojdie de bere
- 6 linguri de ulei de masline extravirgin
- Sare
Modul de preparare:
Mai intai, se pune la fiert un ibric cu apa pana da un clocot, apoi se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura de 40 de grade Celsius.
Drojdia se pune intr-un vas si se faramiteaza cu ajutorul unei furculite. Se adauga peste acesta patru linguri de apa calduta fiarta anterior, astfel incat drojdia sa se dizolve. In continuare, se amesteca totul bine, pana se obtine o compozitie omogenizata, apoi se adauga doua linguri cu faina. Rezultatul va fi un aluat moale.
Vasul se va acoperi cu un servet de bucatarie, apoi va se va lasa maiaua la dospit timp de 40 de minute la un loc caldut.
Faina folosita trebuie sa fie de o calitate buna, iar aceasta se va cerne intr-un vas incapator. Se adauga o lingurita de sare, se amesteca, apoi se face o adancitura in centrul amestecului.
Dupa ce maiaua a crescut suficient, se aseaza in adancitura din faina. Se inglobeaza treptat faina, adaugand apa calduta daca mai este nevoie. Rezultatul va fi un aluat elastic si uniform.
Vasul se va acoperi cu un servet de bucatarie si se va lasa la loc caldut timp de o ora sau cat timp este necesar pentru ca aluatul sa isi dubleze volumul.
Se presara faina pe masa de lucru, pentru a evita lipirea aluatului, iar facaletul cu care se va intinde aluatul va fi si el acoperit cu faina.
Se imparte aluatul in parti egale, apoi se intinde fiecare parte de aluat separat. Inainte de a intinde aluatul, acesta trebuie framantat timp de inca cinci minute.
Se tapeteaza o tava cu ulei si faina sau se poate folosi metoda cu hartie de copt ce poate fi gasita in comert.
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Foile de aluat obtinute se ung cu ulei, apoi se aseaza in tavi separate, tapetate si ele cu ulei si faina. Trebuie sa fie facute niste adancituri din loc in loc, cu degetele.
Se introduce focaccia la cuptor la 200 de grade Celsius timp de o jumatate de ora sau pana cand aluatul se rumeneste uniform.
Focaccia se serveste cat este calda, simpla sau in loc de paine.
Oricine a gustat focaccia macar o data, a fost cucerit de aceasta.
Urmand cu strictete pasii modului de preparare, focaccia poate fi gatita acasa si savurata de toata familia. Acesteia i se pot adauga diferite topping-uri sau poate fi consumata in combinatie cu branza.
Gurmanzii care prefera comenzile de mancare la domiciliu, din lipsa de prea mult timp liber pentru gatit, se pot bucura de o foccaccia grozava de la restaurantele care o prepara.