Pentru un gratar bun:
Alege bucata de carne in marimea potrivita
Carnea nu trebuie sa fie piesa centrala a mesei. Poti adauga langa platoul cu fripturi salate, dressinguri, sosuri si, de ce nu, un desert usor. Important este sa mentii portiile de carne la dimensiuni decente. O bucata de carne nu ar trebui sa aiba mai mult de 85-100g, adica nu va fi mai mare decat o pamla, un pachet de carti de joc sau carcasa unei casete audio. De exemplu, 100g de carne de pui nu inseamna mai mult de un sfert dintr-un piept de pui sau o pulpa superioara.
Ai grija la temperatura
Fiecare tip de carne are timpul ei de gatire, iar ca sa te asiguri ca nu mananci friptura in sange e bine sa faci rost de un termometru pentru carne si sa verfici cu el daca friptura este gata. Carnurile tocate simple sau in amestec folosite in general la hamburgheri trebuie sa ajunga la 71C. Pentru bucatile intregi de carne tinteste la cel putin 62C.
Alege marinada perfecta
De foarte multe ori marinarea carnurilor adauga si foarta multa sare fripturii. Incearca variante noi de marinade in care sa folosesti suc de citrice, sos Worcestershire, sos de soia, iaurt si supa concentrata de carne sau legume in loc de ulei.
Legumele pe gratar, cea mai buna garnitura
Profita de bunatatile de sezon si in loc sa le faci salata, pune-le langa carnuri sa se rumeneasca pe gratar. Vei scurta astfel din timpul de preparare a mesei si vei obtine o garnitura perfecta pentru carne. Poti pune la un loc dovlecei, vinete, sparanghel, rosii si ardei pe care sa le asezonezi doar cu putin ulei de masline si sa le lasi pe gratar pana cand se inmoaie putin.
Incinge bine gratarul
In primul rand asta va preveni lipirea carnurilor si in al doilea rand va arde resturile anterioare si bacteriile care pot sta pe suprafata lui. 15-20 de minute de rabdare nu strica nimanui, mai ales cand in joc e sanatatea.
Pofta buna!