Fasolea boabe, un bun energizant - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 2 Dec 2015, 11:07

Articol pe placul a 21 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile consumului de fasole si despre efectele asupra sanatatii.

In perioada de post leguminoasele capata un rol central in dieta, ele fiind considerate, datorita continutului in proteine, inlocuitori ai carnii.

Intre acestea, fasolea boabe, variat colorata, este baza alimentatiei traditionale romanesti, unde este mai raspandita sub forma boabelor albe (mai usor de digerat).  

La japonezi, varianta cea mai apreciata este " adzuki bean" cu cel mai mare aport de antioxidanti. In statele de sud ale SUA este preferata, se pare, varianta "Black Eyed Peas", al carei consum in prima zi a anului aduce prosperitatea.

Fasolea este un bun energizant, fiind bogata in carbohidrati complecsi si un aliment satios, datorita bogatiei in fibre solubile, care incetinesc golirea stomacului. De aceea este o sursa optima de glucide in dieta persoanelor cu surplus ponderal sau a diabeticilor.

Dintre carbohidrati, contine anumite oligozaharide pe care nu le putem digera, astfel ca ajung in colon, unde sunt supuse procesului de fermentatie. Aceste oligozaharide sunt solubile in apa, de aceea gospodinele inmoaie boabele in prealabil sau arunca apa in care fierbe fasolea.  

Tot pentru a reduce eventualele efecte neplacute, asociaza condimente cu rol anti-flatulenta: anason, chimen, coriandru. 

Dintre micronutrienti este bogata in vitamine, mai ales cele din grupul B (efect tonic pe sistemul nervos), minerale (magneziu, potasiu, fier), fitonutrienti cu rol protector cardiac.

Fiind un aliment consistent, este preferat de a fi asociata cu cereale (paine sau paste) si legume (salata sau muraturi), iar ca sursa de grasimi un pic de ulei de masline.

Si ciolanul unde mai incape, am intreba? Poate langa varza mai degraba...

Sursa foto: popsugar.com

Comentarii (2)

02.12.2015, 11:11

E excepțională!

02.12.2015, 11:24

cea mai buna

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]