Dovleacul

Postat de Angelina_Elena in Legume pe 15 Sep 2012, 23:06

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Dovleacul

Dovleacul este considerat a fi originar din America Centrala. Seminte ale acestui fruct, datand din anii 7.000 i.e.n., au fost descoperite in Mexic. Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora si folosit intr-o varietate de retete, fiind extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.

Beneficiile dovleacului

Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si betacaroten. Datorita antioxi­dantilor, dovleacul impiedica aparitia bolilor cardiovasculare. Betacarotenul din compozitie confera dovleacului proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac diminueaza riscul aparitiei diabetului, regland valoarea glicemiei in sange. Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. 

Dovleacul este una din legumele sarace in calorii. Furnizeaza doar 26 kcal pe 100g si nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibra dietica, anti-oxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii. Dovleacul este un adapost al multor vitamine antioxidante precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.

Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase.

Dovleacul copt este indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9). In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la vindecare. De la dovleac se folosesc aproape toate partile componente, acesta fiind foarte bogat in vitamine.

Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati care sunt buni pentru inima. In plus, sunt plini de proteine, minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate. Este recomandat in caz de leucemie, cancer sau chiar si leucemie, avand un rol energizant. Cataplasmele cu seminte sunt folosite in caz de inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea trebuie sa fie schimbate zilnic pana se vindeca zona afectata.

Alte beneficii

- elimina parazitii intestinali;

- regleaza nivelul colesterolului;

- ajuta la buna functionare a rinichilor;

- combate constipatia;

- combate insomnia; 

- arde grasimile;

- previne tulburarile de vedere;

- asigura functionarea mucschiului cardiac;

- elimina pietrele de la rinichi (sucul obtinut din dovleac). 

Sursa articolului este site-ul : www.interferente.ro

Comentarii (1)

15.09.2012, 23:26

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Strudel din aluat foietaj cu budinca de vanilie si visine

de Caty 2

ieri la 18:42

 Torturi spirala cu zmeura  si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

pe 05.07 la 18:28

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

pe 05.07 la 15:03

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia