Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre dieta de dupa sarbatori.
Dupa excesul culinar de sarbatori, organismul cere mai mult decat oricand fructe si legume, bogate in apa, vitamine si minerale, fibre si fitonutrienti; ele asigura detoxifierea necesara dupa consumul de grasimi saturate, fainoase si alcool, ne energizeaza in aceste zile reci si intunecate, ne fortifica organismul. Suntem asaltati de reclame la asa numitele “suplimente minune”, dar sa nu uitam cat de minutate sunt, de fapt, produsele pe care le gasim in pietele de cartier.
Fructele
Preferate sunt acum citricele, fructe cu aroma aparte si cu concentratie mare de vitamina C in forma sa activa, importanta pentru protejarea organismului impotriva racelilor. Este cunoscut si efectul antioxidant al vitaminei C naturale, protejand inima si vasele. Sucul de portocale este un bun energizant, iar cel de grepfruit are efect stimulent hepatic si de drenaj al sarurilor biliare.
Ananasul este apreciat pentru aroma sa, poate ajuta digestia prin continutul unui ferment; totusi, celebra bromelaina care stimuleaza metabolismul este continuta in tija in special si nu in fruct.
Tot mai des primim recomandarea de a gusta rodiile, cu gust dulce-astringent si aport important de polifenoli si taninuri.
Putem profita acum de ultimii struguri din piata, fructe dulci energizante, bogate in minerale si vitamine, dar si in flavonoizi, precum rezveratrolul din coaja strugurilor negri, cu rol in cresterea rezistentei la efort sau anti-imbatranire.
Fructe foarte nutritive sunt si bananele, recomandate in special copiilor si celor cu nevoi energetice crescute.
Legumele
Radacinoasele se recomanda a fi consumate in primul rand crude, in salate, dar pot fi incluse in tot soiul de preparate, de la ciorbe la mancaruri la abur sau cuptor.
Sfecla aduce energie, fibre, minerale si vitamine in dieta acestui sezon; are in plus nitrati, cu efect de crestere a rezistentei la efort, sucul proaspat fiind recomandat celor cu activitate fizica intensa. Se combina cu hrean, cu proprietati dezinfectante.
Varza este una din legumele preferate ale romanilor; saraca in calorii si bogata in fibre, sursa excelenta de minerale si vitamine. Contine asa-numita vitamina U, substanta cu rol in protectia mucoasei gastro-intestinale, astfel incat se recomanda sucul de varza sau zeama de varza cu efect anti-ulceros. Zeama de varza murata poate fi consumata pentru efectul mineralizant si vitaminizant.
Ciupercile sunt in general usor digerabile, aduc aport proteic, inlatura oboseala; soiul pleurotus se considera ca are efect antimicrobian.
Salatele de tip iceberg, baby-spanac, valeriana sunt usor de digerat, cu efect depurativ; consumate seara, aduc somnul. Frunzele cu aroma amara stimuleaza functia hepato-biliara; se asociaza cu ulei de masline si suc de lamaie sau otet balsamic.
Ceapa, prazul si usturoiul sunt mai mult decat binevenite; contin compusi cu sulf si antibiotice naturale; astfel, consumate in forma cruda, au efect detoxifiant, antioxidant, imunomodulator.
Condimentele de iarna: piper, nucsoara, cuisoare, dafin, scortisoara, aduc aroma specifica, dar pot avea si usor efect termogenetic. Chili, de exemplu, prin continutul de capsaicina, poate creste rata metabolica. Ghimbirul si turmericul sunt tot mai populare, utilizate in diverse preparate, au efect vaso-dilatator.
Hidratarea
Si in zilele friguroase este esential consumul celor 6-8 pahare de apa plata si minerala; putem adauga o limonada sau o infuzie de plante, pentru energie; supa are efect remineralizant; cafeaua si ceaiul verde sunt recomandate pentru gustul placut si pentru efectele antioxidante.