Daca tot am invatat ceva am zis sa continui sa va impartasesc.Recunosc ca la acest capitol eram pe langa,mai ales ca nu imi place sa beau,abia daca gust.Desi medicul recomanda,un paharel,cica face bine organismului.
Asocierea bauturilor cu preparatele culinare:
-gustari reci si calde se servesc bauturi aperitiv,vinuri albe seci spumante
-preparate cu sos vinegret se serveste apa minerala
-cruditati-exclus vinuri vechi,pepene galben-Porto(dar nu foarte vechi) si vinuri dulci naturale
-caviar-vodca rece,vinuri de calitate,sampanie brut
-mezeluri-vinuri roze si rosii
-supe,creme,ciorbe,borsuri,consomme-uri nu se ofera bauturi
-supa de ceapa-vin alb demisec
-bors pescaresc,supa bouillabaisse*-vin alb sau rosu usor care va putea ramane si la felul urmator
-preparate din peste si fructe de mare-vinuri albe seci si demiseci,prin exceptie se pot oferi si cele rosii,usoare
-la preparatele la cere se foloseste vin se pastreaza acelasi tip de vin
-antreuri calde si reci-vinuri albe,dar sunt amatori care prefera vinuri rosii( la urma urmei,gusturile nu se discuta)
-fois gras ( ficat de gasca)-vin vechi oblogatoriu
-la preparatele de baza-de regula vinuri rosii seci si demiseci,dar se ofera si vinuri albe
-la carnurile albe-vinuri rosii usoare cu buchet
-la carnurile rosii-vinuri tari puternice
-branzeturi-ca regula generala la branza dintr-o anumita regiune se ofera vinuri din aceiasi regiune
-desert-vinuri dulci,vinuri spumante si sampanie
-inghetata-se serveste apa
-salata de fructe-vin spumant
-Peches Melba-vin alb dulce
-clatite cu fructe rosii-vin rosu dulce
-sufleuri calde,clatite flambate,preparate pe baza de rachiu-lichior,rom
-cafea-coniac,lichior,rachiuri distilate de vin
*Bouillabaisse este un tip de supa/tocanita de peste din zona Provence, originara mai exact din orasul-port Marseille. Reteta e mai mult un soi de supa care contine diverse tipuri de peste, fructe de mare si legume, cu ierburi si condimente precum usturoi, coaja de portocala, busuioc si sofran. Se adauga cel putin trei tipuri diferite de peste in bouillabaisse.
PS.Vinurile spumante si sampania se pot servi de la inceputul mesei pana la sfarsit.