De fapt, IKEA chiar a construit bucataria viitorului, cea despre care ei spun ca fiecare casa o va avea in anul 2025.
Conceptul a fost expus si prezentat la EXPO Milano 2015 si, in mod surprinzator, nu propune o inventie futuristica, in care aparatura din bucatarie face totul in locul vostru, ci totul este gandit in asa fel incat sa va ajute sa luati deciziile cele mai bune atunci cand vine vorba despre mancare si deseuri menajere.
"Bucataria viitorului" a fost realizata cu ajutorul firmei de design
IDEO si a mai multor studenti care au incercat sa raspunda la intrebarea: "Ce impact vor avea fortele sociale, demografice si tehnologice asupra felului in care privim mancarea in anul 2025?"
In 2025 nu vom mai avea frigidere, ci un fel de camara cu containere frigorifice de diferite marimi si pentru tot felul de categorii de produse.
Cam asa ar arata o bucatarie normala in 2025, cel putin in viziunea celor de la IKEA.
Toate indicatiile despre cum sa faceti un fel de mancare vor fi proiectate pe peretele din fata blatului de lucru.
In viitor nu va mai fi nevoie de aragaz, pentru ca oalele si tigaile vor avea incorporate in ele un fel de plite electrice. Un lucru bun, mai ales pentru cei cu bucatarii mici.
Chiuveta va avea doua scurgeri: una pentru apa toxica ("apa neagra"), ce nu mai poate fi refolosita, alta pentru apa ce poate fi reciclata pentru diverse scopuri, cum ar fi udatul plantelor. Ganditi-va doar cata apa folositi cand spalati niste fructe, iar aceeasi apa in care au fost spalate fructele poate fi folosita si pentru udatul plantelor. Nu?
Fiecare bucatarie va avea un aparat de reciclat, care ne face constienti de lucrurile pe care le aruncam. Aparatul de reciclat va presa si apoi va inchide ermetic deseurile reciclabile.