Kvas este o bautura alcoolica populara in Rusia si in tarile din Europa de Est. Este produsa mai ales vara, pentru ca, fiind acidulata si slab alcoolizata (0.05% - 1.44%), "lichidul este bun pentru stingerea caldurii si setei", dupa cum bine scrie Vasile Ernu, cel de la care am si aflat reteta.
Totodata, este si o bautura foarte ieftin de obtinut - 10-11 litri la pretul de ~20 lei.
Iata cum se face, dupa reteta si modul de preparare prezentate de Vasile Ernu.
"Ingrediente: paine secara 1 kg, 25 gr. drojdie, coaja lamaie, ½ kg zahar, 50 gr. stafide, menta, apa fiarta 12-13 litri. Vas: 15 litri minim.
Mod preparare:
Painea de secara se prajeste (gen toast sau pe tava in cuptor). Painea musai de secara autentica, din aia banala (nu de fite).
Se taie felii, se pune intr-un vas de minim 15 litri.
Peste se pune apa clocotita, se adauga feliile de lamaie.
Se lasa in jur de 5 ore.
Paralel se pregateste zaharul care se topeşte: gen zahar ars. Da culoare. (Se pune fie la prima tura, fie la a doua).
Dupa 5 ore se strecoara.
Se pune: drojdia, stafidele si frunzele de menta.
Se lasa minim 5 ore (uneori procesul poate dura si 12 ore depinde de cat de repede fermenteaza, cat de cald e in incapere etc). E gata cand pisca bine de limba :)
Mai strecuram o data si-l punem in frigider. Unii (si eu) mai pun in sticla/vas cate o bobita de stafide si cate un bob de orez. Se toarna de obicei in sticle obisnuite sau de plastic ca sa incapa in frigider si sa fie usor de „manevrat”.
Dupa ce se raceste binisor se poate “servi”."
Sursa articol si poze: ernu.ro