Este carnea de peste sanatoasa sau toxica? Iata cum alegem cel mai bun sortiment:
Pestele reprezinta o sursa grozava de acizi grasi Omega 3, reducand nivelul colesterolului, mentinand inima sanatoasa si ajutand chiar si la prevenirea depresiei. Pestele este un sortiment de carne cu foarte putine calorii si delicios, fiind recomandat mai ales gravidelor din cauza continutului mare de vitamine, minerale si grasimi sanatoase care nu pot fi sintetizate in organism si trebuie, astfel, aduse prin alimentatie.
Pe de alta parte, pestele se poate dovide si toxic sau periculos, deoarece unele sortimente contin mercur in cantitati mari, un metal care poate cauza ravagii in sistemul nervos in curs de dezvoltare al unui foetus.
Toti pestii contin mercur, insa doar pestii mari sunt extrem de periculosi, dat fiind faptul ca acestia traiesc mai mult, acumuland cantitati mai mari din acest metal.
Majoritatea tipurilor de peste pe care le gasim in supermerket sunt specii de crescatorie, dar putem beneficia de calitatile lor bune pentru organism, insa numai cu conditia de a fi informati in prealabil despre nivelul de contaminanti. Balanta trebuie sa incline spre acizii grasi Omega 3 in defavoarea mercurului.
In cazul femeilor insarcinate, cele mai sanatoase sortimente de pste sunt macrou, ansoa, hering, sardine si somonul. Apoi urmeaza bibanul de mare, calamarul, calcanul, scoicile, codul, stridiile. Pestii care trebuie evitati sunt rechinul, tonul, macroul mare, pestele spada, homarul si crapul, acestia concentrand multe toxine in carne. Merluciul si pangasiusul sunt niste sortimente de peste cu foarte putini acizi grasi Omega 3 si contin cantitati foarte mari de mercur si alte substante toxice.
Specialistii ne recomanda minim 2-3 portii pe saptamana, insa pestele se poate consuma chiar si zilnic pentru a beneficia din plin de grasimile santoase si pentru a ne mentine silueta.
Felul in care gatim pestele este un alt aspect important. Peste prajit sau pane este o adevarata bomba calorica si prin uscare sau afumare el pierde cantitati foarte mari de acizi grasi Omega 3. Cel mai indicat este sa preparam pestele la cuptor, in folie de aluminiu, la aburi sau la gratar si sa nu adaugam maioneza sau alte dressinguri. De asemenea, pentru salata de icre nu trebuie sa folosim foarte mult ulei, cel mai indicat fiind sa mancam icrele pe paine unsa cu putin unt.
Inainte de a cumpara pestele, trebuie sa fim atenti ca acesta sa aiba ochii stralucitori, carnea ferma si solzii nelipiciosi, toate acestea reprezentand semne ca pestele este cat se poate de proaspat.
Gurmanzii pasionati de mancarurile de la pizzerii Oradea au ocazia sa aleaga dintr-o varietate foarte mare de sortimente de peste gatit ca la carte.