Croque – monsieur

Postat de RODIMUR in Cu de toate pe 20 Iun 2017, 15:08

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza
Croque – monsieur

 

 

Sună interesant, în franceză, dar „croque-monsieur” este un fel clasic de mâncare în braseriile franceze (și nu numai acolo!) . Este, în fapt, un sandviș cald, simplu, savuros și ușor de preparat...

Deși se găsește în cărțile de meniuri din aproape toată lumea, „croque-monsieur” este o mâncare tipică a bucătăriei franceze rapide.

„Croque-monsieur” a apărut pentru prima dată în meniul unei cafenele situată pe Bulevardul Capucines din Franța, în anul 1910 și deja în 1919 Marcel Proust în romanul său celebru „ À la Recherche du temps perdu” („În căutarea timpului pierdut”) făcea referire la acest gen de sandviș.

Numele acestuia are o explicație nostimă, portivit lui Rene Girard în „Histoire des mots de la cuisine française” („Istoria cuvintelor din bucataria franceza”) , publicată în 1947. Istoricul francez povestește în cartea sa  că la începutul secolului al XX-lea, patronul bistroului francez „Le Bel Âge”, Michel Lunarca (despre care se spunea că ar fi canibal!) ar fi introdus în cartea de meniuri un sandviș cu pâine toast, care să înlocuiască celebra baghetă franceză. Un client a întrebat atunci ce fel de carne este între cele două felii de pâine, iar patronul i-a răspuns, în glumă: „de la viande de monsieur” („carne de domn”)! Deci „croque-monsieur” ar fi: „mânâncă-l pe domnul”, pentru că verbul „croquer” înseamnă „a mânca”, „a cronțăni”).

O altă explicație a denumirii acestui sandviș derivă din obiceiul chelnerilor francezi de a termina fiecare propoziție adresată clienților cu cuvântul "monsieur".

Celebrul sandviș a evoluat mult, din 1910, când a apărut, îmbogâțindu-se cu diferite sosuri (Mornay, sau Béchamel) și adăugând fel de fel de ingrediente (somon, carne de toate tipurile, fructe, ciocolată, creme...).

Dar acest sandviș nu este apanajul Franței, pentru că el se regăsește și în SUA  (grilled cheese) în Italia (croque-monsieur de Harry’s bar), sau în Anglia (Welsh Rabbit, sau Welsh Rarebit...).

Există nu mai puțin decît 847 de sanvișuri „croque-monsieur”, iar ingredientele sunt din cele mai diverse. Dată fiind atât inventivitatea culinară a francezilor și a bucătarilor  din lumea întreagă, cât și fanteziile gustative ale clienților, există șansa ca acest număr mare de rețete pentru „croque-monsieur” să crească în continuare...

Pentru redactarea acestui articol m-am documentat de pe:  http://www.club-sandwich.net/articles/l-histoire-du-croque-monsieur-100.php

Puteți consulta rețete de „croque-monsieur” pe:  https://recettes.de/croque-monsieur

Am preluat imagini ilustrative pentru acest articol de pe: www.google.com

Comentarii (4)

20.06.2017, 17:15

Mulțumesc frumos, Motănel!

21.06.2017, 00:50

21.06.2017, 06:57

Mulțumesc frumos, Mimi!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia