Conservele si muraturile pentru iarna

Postat de Pasiune pentru bucatarie in Tehnici pe 11 Sep 2010, 12:07

Spalarea borcanelor si a sticlelor este o etapa foarte importanta care trebuie respectata daca vrem sa avem conserve reusite pentru iarna.Inainte de  a incepe pregatirea conservelor alegem  sticlele si borcanele necesare,se umple fiecare cu apa clocotita amestecat cu detergent,le punem intr-un vas mare umplut cu apa clocotita si detergent si se lasa pana a doua zi.A doua zi se spala bine borcanele si se pun cu gura in jos pe un gratar pentru a se usca.Marginea borcanelor nu se sterge cu carpa deoarece orice scama poate impiedica inchiderea lor ermetica

Alegerea legumelor

Pentru conservare se aleg numai legume sanatoase,proaspete si neatinse de bruma.Cele coapte prea mult,lovite sau atacate cat de putin se inlatura deoarece duc la stricarea conservelor.

Legumele spalate si limpezite se pun in strecuratoare ca sa se scurga bine.Se recomanda ca legumele sa nu fie tinute prea mult in apa,deoarece isi pierd din valoarea lor nutritive.

Oparirea legumelor

Prin acest proces se urmareste pastrarea culorii legumelor,inmuierea acestora pentru a se aseza in borcane mai bine,distrugerea microorganismelor.Oparirea se face in apa clocotita,sarata dupa gust sau 10 g de sare la un litru de apa.Cand apa cu sare clocoteste se adauga legumele puse intr-o sita si se tin 2-10 minute dupa caz.Dupa oparire,legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru racire imediata,in caz contrar se inmoaie si se sfarama.

Dupa oparire si racire legumele se pun intr-o sita sa se scurga.Apa in care au fiert legumele nu se arunca ci se foloseste pentru umplerea borcanelor.

Asezarea legumelor in borcane

Dupa ce au fost oparite,scurse de apa si racite legumele se introduc imediat in borcane .Dupa umplerea borcanelor se face dezaerarea(scoaterea aerului) prin aplecarea borcanului,iar saramura sa sucul de rosii se toarna incet pentru a impinge aerul afara.Borcanele nu trebuie sa fie umplute pana sus,se lasa 1,5-2 cm pentru a putea fierbe.

Inchiderea borcanelor trebuie facuta cu multa atentie deoarece reusita conservelor depinde in mare masura de izolarea lor de aer.Pentru mai multa siguranta se pune mai intai un ciolofan dublu si apoi capacele.

Sterilizarea conservelor

Borcanele,dupa ce au fost umplute si astupate se sterilizeaza in baie de apa,la o temperatura de 100 grade celsius.Apa trebuie sa fiaraba in clocote fara intrerupere.Timpul depinde de fiecare leguma.

Borcanele se infasoara in prosoape pentru a nu se atinge unele de altele.Apatrebuie sa ajunga pana subt capac.Sterilizarea se mai poate face si la cuptor:se aseaza borcanele intr-o tava pe care a fost pusa o carpa groasa,uscat.Se acopera borcanele cu o carpa umeda si se introduce tava la cuptor,cateva minute la foc potrivit,apoi 30 de min la foc mic.Se scoate tava,se infasoara borcanele in paturi si se lasa sa se raceasca.Borcanele se depoziteaza in camar la loc racoros si intunecat.

Comentarii (6)

14.09.2010, 19:59

Teo

Teo
16.09.2010, 23:41

ce ambalaje dragute !

17.09.2010, 14:24

Bravo!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)