Am cam intirziat cu articolele promise in urma vizitei de la Viena ... In apropierea Stephansdom, catedrala gotica emblema a orasului, pe o straduta cu magazine de lux ce da-n intrarea Palatului Hofburg, isi traieste celebritatea o ... cofetarie. Se numeste Demel. "Este refugiul cel mai rafinat al Vienei pentru iubitorii de prajituri", asa este descrisa in ghidurile turistice.
S-a nascut in 1786, iar in 1857 a fost vinduta celui ce-i poarta numele, Cristoph Demel! Aceasta cofetarie a fost apreciata atit de imparatul Franz Iosef, cit si de Sissi, desertul acesteia favorit fiind serbetul violet preparat la Demel.
Iarna, in 31 decembrie, cei de la Demel obisnuiesc sa prepare "live" in fata cofetariei si sa ofere gratuit trecatorilor prajiturele din ciocolata.
Vitrina a fost bogat decorata cu bunatati, astfel incit nu ai fi putut rabda sa ramii doar afara si sa te uiti, asa ca am intrat increzatori si de aceasta data. Salonul de la intrare, intesat de cumparatori, este si locul unde poti servi o cafeluta si minca o prajiturica...
Salonul unde savurezi delicatesele linistit este la etaj. Urcind scarile, poti urmari munca de laborator:
Laboratorul Demel | Litere dulci |
Decorat in stil vechi, salonul este impresionant ...
La fel si clientela. Distinsa si eleganta, o doamna vieneza a ales Demel pentru a savura presa, cafeaua si prajiturile
Ne-am bucurat de gustul unui delicios Apfelstrudel, parte esentiala a bucatariei austriece. Aluatul este foarte subtire, iar compozitia, mar ras, scortisoara, stafide, si glazura te fac sa te lingi pe degete:
Excelent a fost si Sachetorte, prajitura pentru care s-a dus timp de 7 ani o batalie pentru recunosterea originii retetei. Un blat de pandispan des, cu cacao cit cuprinde, acoperit cu gem de caise si glazurat cu ciocolata, Sachertorte a fost inventat se pare in 1832 de Franz Sacher, a facut si face mare vilva datorita gustului sau.
Ne-am mai comandat o placinta cu spuma de lapte si aroma de vanilie, la fel de buna precum celebrele ei surate prezentate mai sus ...
Bucataras Oana a gustat si Dobostorte , prajitura inventata de bucatarul maghiar Lajos Dobos: sase straturi separate de aluat usor, imbinate cu o crema de ciocolata, iar deasupra avem caramel taiat in segmente si ornamentat.
Iar Bucataras Irina a gustat din Ana Demel Kaffee, cafea cu frisca si lichior de portocale ...
La plecare, nu poti sa nu treci printre minunatele rafturi pline cu bunatati. Ai o larga paleta de suveniruri dulci ...
Bomboane si braduti
In concluzie, daca ajungeti in Viena, treceti si pragul acestei cofetarii ... N-are legatura cu locurile unde mincam, inainte de '89, savarine sau indiene cu prietenii :)